BEDRIFTSTEKNOLOGI

Apples verdi raste 80 milliarder kroner

Apple kom i går kveld med resultatvarsel etter børsens stengetid. Aksjen gikk kraftig ned i handel etter børs, og selskapets markedsverdi sank med 8,8 milliarder dollar - nesten 80 milliarder kroner.

Therese Werenskiold
29. sep. 2000 - 08:15

Apple Computer Inc melder uventet at resultatene for fjerde fiskalkvartal vil bli langt dårligere enn forventet.

Før resultatet ble lagt frem var aksjen i livlig handel og steg godt gjennom hele dagen. Da resultatet kom etter stengetid, ble derimot historien en annen. Meldingen fra Apple førte til at aksjen falt med over 45 prosent, ifølge Wall Street Journal. Årsaken til det dårlige resultatvarselet er elendig salg i alle geografiske markeder, i hele september. Apple la spesielt vekt på at etterspørselen etter den nye Cube-computeren blant studenter har vært mye lavere enn antatt.

For å følge aksjens videre utvikling klikk her.

Apple regner med at inntektene ender et sted mellom 1,8 og 1,9 milliarder dollar dette kvartalet. Driftsresultatet før finansielle poster vil ende på 110 millioner dollar, eller mellom 30 og 33 cent per aksje.

Dette er langt dårligere enn hva analytikerne hadde forutsett i sine prognoser. Analytikerne regnet med at driftsresultatet ville ligge omtrent ti prosent høyere, det vil si 165 millioner dollar eller 45 cent per aksje.

Apple-sjef Steve Jobs innrømmer at selskapet har gått på en smell.

Etter at Nasdaq hadde stengt for aksjehandel i går kveld sank Apples markedsverdi med 8,8 milliarder dollar, ifølge WSJ.

Kunngjøringen har satt en støkk i flere PC-produsenter, som frykter at etterspørselen er dalende.

Intel varslet i forrige uke at inntektene for tredje kvartal ville bli lavere enn forventet på grunn av de økonomiske tilstandene i Europa.

Selv om noen analytikere hevder at Apples problemer beror på tap av markedsandeler til andre selskaper, har også konkurrentenes aksjer falt i verdi de siste dagene.

Apples siste resultatvarsel er en av de få negative overraskelsene siden Steve Jobs kom tilbake i 1997 for å lede en snuoperasjon i selskapet han var med å grunnlegge. Selskapets resultatvarsel september i fjor var også negativt, men den gangen ble det begrunnet med mangel på komponenter, ikke mangel på etterspørsel.

Apple opplyser at salget av den nye Power Mac G4 Cube, som ble lansert i midten av juli, har gått tregt fordi prisen (i underkant av 1800 dollar) har vært for høy.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.