BEDRIFTSTEKNOLOGI

År 2000-arbeidet ga gevinst for bedrifter og kommuner

- Bedrifter og kommuner oppsummerer en klar gevinst i forbindelse med år 2000-arbeidet, sier Aksjon 2000-general Geir Jacobsen. Han avviser kontant at det hele var en jippo fra IT-bransjen.

Eirik Rossen
11. feb. 2000 - 13:02

Den siste Gallup-målingen hos bedrifter og kommuner om år 2000-arbeidet ble lagt fram i dag. (Se artikkelen Aksjon 2000: - Y2K-tiltakene kom sent men godt.) Her forteller 64 prosent av bedriftene at arbeidet de gjorde for å forberede IT- og andre elektroniske systemer på overgangen til 2000-tallet var nødvendig. Bare 27 prosent mener det var unødvendig. Hos kommunene er tallene enda klarere: 77 prosent mot 14 prosent. Enkelte etater har gitt svært klare tilbakemeldinger. Blant annet har Rikstrygdeverket innrømmet at uten år 2000-prosjektet, ville trygdeutbetalingene i januar strandet fullstendig.

- Tilbakemeldingen fra bedriftene og kommunene er at arbeidet har økt den interne kompetansen, styrket evnen til å håndtere kriser og uforutsette situasjoner, og gitt bedre oversikt over egne IT-systemer, sier Jacobsen.

- Hos kommunene nevner man også at man har utarbeidet gode beredskapsplaner, opparbeidet nye kontakter og utviklet nye samarbeidsformer.

År 2000 har gitt kommunesektoren en anledning til å skille mellom leverandører som bryr seg, og de som utnytter kundeforholdet til overdreven fortjeneste.

- Etter år 2000-arbeidet har man jevnt over mer standardisert utstyr og bedre avtaler med leverandørene enn tidligere.

Jacobsen mener det er svært vanskelig å si noe meningsfylt om hva arbeidet har kostet.

- Et tall som har festet seg, er 30 milliarder kroner for Norge som helhet. Det tallet bygger ikke på noen undersøkelse som vi er kjent med. Tidlig i fjor laget Cap Gemini en undersøkelse som anslå det samlede beløpet til 16 milliarder kroner, fordelt på tre år. Arbeids- og administrasjonsdepartementet har anslått utgiftene hos etatene til under to milliarder kroner, mens kommunenes samlede anslag er mellom 800 og 900 millioner kroner. Noen tall er svært interessante, blant annet at Trondheim kommune brukte under ti millioner kroner på et godt planlagt og gjennomført prosjekt.

Tallet 16 milliarder kroner over tre år må ses i sammenheng med de totale utgiftene til IT.

- Medlemmene i bransjeorganisasjonen IKT Norge omsetter for rundt 100 milliarder kroner i året. 16 milliarder i forhold til 300 milliarder er ingen betydelig andel. Det er ikke meldt om kommuner som hadde problemer med å ta utgiftene over driftsbudsjettet, i motsetning til det noen hadde fryktet.

Aksjon 2000 har arbeidet som pådriver og informasjonssentral, understreket at hver bedrift og hver kommune har et eget og selvstendig ansvar, gitt muligheter til kontakt med andre som har tilsvarende problemer som en selv, brukt politiske kanaler til å øke presset, og brukt jevnlige Gallup-undersøkelser til å måle virkningen av arbeidet.

- Denne arbeidsformen er diskutert i departementet, og oppsummert som svært nyttig. Jeg mener den kan gi gode resultater også i andre sammenhenger. En interessant observasjon er at henvendelsene fra Gallup, særlig til kommunene, fungerte som pådriver for å få folk til å fatte alvoret i situasjonen. De takket gjerne for påminnelsen og fikk nyttige tips til å komme i gang.

Jacobsen benytter denne siste pressekonferansen til å rose norske medier som har gitt en edruelig dekning av problemet. Han nevner spesielt at lokalaviser har spilt en konstruktiv rolle.

- Vi hadde midler i reserve mot slutten for ekstraordinære tiltak i tilfelle noen hadde utnyttet situasjonen for å skape frykt. Det skjedde ikke, og vi opplevde ingen hamstring av kontanter, mat eller drivstoff. Fra bankene har vi fått tilbakemeldinger om at langt færre minibanker var ute av drift i tiden rundt nyttårsnatten enn vanlig.

Aksjon 2000 nedlegges i slutten av mars. Les denne artikkelen for å vite hva aksjonslederen finner på da.

Les tidligere artikler om år 2000-problemet:


Aksjon 2000: - Y2K-tiltakene kom sent men godt
IDC: - År 2000 slett ingen investeringsbrems
Microsoft feilaktig beskyldt for Y2K-problem
Katastrofen som aldri skjedde
Russlands første atomreaktor klarte 2000-testen
13 kommuner uten år 2000 beredskap
Lokalradioer i beredskap ved årtusenskiftet
100.000 år 2000-konsulenter i USA mister jobben - full kontroll i Norge
Jus-professor ba Microsoft sparke år 2000-advokaten
Leverandører ryker på årtusenskiftet
Konfliktforum for år 2000-problemer
Hun tenkte år 2000 - i 1974
Friskmelder Norge fra år 2000-syken
Kommunene klare til tusenårsskiftet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.