År 2000 bremser SAP

Salget av store økonomissystemer faller bratt. Kongen i dette markedet, tyske SAP, innrømmer nå en oppbremsing, trolig på grunn av år 2000-problemet.

Salget av store økonomissystemer faller bratt. Kongen i dette markedet, tyske SAP, innrømmer nå en oppbremsing, trolig på grunn av år 2000-problemet.

Det SAP og deres konkurrenter har advart om, er nå blitt en tung virkelighet. I går måtte SAP gå ut og advare om at salget i første kvartal blir langt svakere enn ventet, noe som vil ramme resultatene i både første og andre kvartal. Nyheten sendte SAP-aksjen ned 6,7 prosent, melder Wall Street Journal.

SAP hevder likevel at de skal nå sitt tidligere anslag på en vekst på 20-25 prosent i 1999. (Se egen sak i høyre marg.)

Årsaken er år 2000-problemet. I fjor fikk SAP og konkurrentene Oracle (Application) og Baan et kjempeløft fordi så mange store bedrifter måtte rette år 2000-feil i sine systemer og benyttet anledningen til å bytte dem ut. Nå er år 2000-problemet blitt en brems fordi store organisasjoner ikke rekker å innføre nye økonomisystemer før nyttårsskiftet.

Her i Norge er SAP enda verre rammet fordi oljesektoren, selskapets viktigste kundergruppe, har trukket i nødbremsen og stoppet alle nyinvesteringer. Det var ikke mulig å nå ledelsen i SAP Norge for en kommentar i ettermiddag.

I tillegg kommer også det problemet at de fleste store kundene, for eksempel i oljebransjen, etter hvert har kjøpt ERP-systemer. SAP har derfor lansert flere forenklede versjoner av sin R/3-pakke for å selge til mellomstore kunder, et marked der blant andre norske Agresso er godt representert. (Se egen sak i høyre marg)

- Vi merker at de aller største kundene venter nå, men den store massen av mellomstore og mindre bedrifter øker desto mer, sier Thorolf Kildal, administrerende direktør i Agresso, til digi.no. - Vi vet ikke, men det er mulig at det kan bli noe stillere i fjerde kvartal, sier Kildal.

- Vi ser at bremsene slås på i offentlig sektor, noe vi tror at vi kan kompensere med arbeid i offentlige sektor der det ligger flere store kontrakter i løypa, sier Harald Løvvik, markedssjef i Oracle Norge.

Til toppen