BEDRIFTSTEKNOLOGI

År 2000: Full nettdiagnose til 30.000 kroner

Microsoft anbefaler det britiske selskapet GMT for de som vil sjekke PC-er og tjenere - med all programvare - i forhold til år 2000. Ericsson har nylig kjøpt 50.000 lisenser fra GMT, gjennom deres nordiske representant Chase Software.

Eirik Rossen
23. apr. 1998 - 15:21

På Microsofts nye nettsted viet år 2000-problemer, anbefales Greenwich Mean Time (GMT) som det selskapet man skal ty til for virkelig å få sjekket PC-er, tjenere og all programvare i nettverket. Selskapet utviklet sin diagnose- og analysepakke Check 2000 tidlig i fjor. Ingen andre tilbyr samme grad av år 2000-støtte til små og mellomstore bedrifter. Skandinaver som henvender seg til GMT dirigeres til Stavanger-firmaet Chase Software, som har arbeidet med GMT - både produktene og framfor alt metodene - siden i fjor sommer.

- De fleste stiller seg noe uforstående til at PC-er skulle være noe problem i forbindelse med år 2000, sier daglig leder Arthur Wilhelmsen til digi.no.

- Dette skyldes uvitenhet. PC-er og år 2000 er et like stort problem som industriprosessorer, det vil si mikroprosessorer som brukes i annet enn datamaskiner.

Erik Dambo er ansvarlig for forretningsutviklingen hos Chase. Han presiserer at maskinvaren er det minste problemet i forbindelse med PC-er.

- Check 2000 oppgraderer BIOS automatisk hvis det skulle være noe feil. Men dette er bare én prosent av problemet. Det viktigste er brukerdefinerte applikasjoner av alle slag, pluss det minefeltet som heter datautveksling.

Dambos begrep "brukerdefinerte applikasjoner" omfatter ting som regnearkmodeller, makroer, sammenknytningsprogrammer i Visual Basic, og liknende. I gitte situasjoner kan gamle regneark med makroer være kritiske. Han har erfaring fra at folk har brukt flere timer på å finne ut hvorfor regnearkmodeller har gitt åpenbart uriktige svar, før de avdekket at årsaken lå i inkonsekvent håndtering av datoer med tosifrede årstall.

- Vi kan ikke bare selge Check 2000-verktøyene, fordi de krever kompetanse og innsikt, understreker Dambo. - Verktøyene må oppfattes som et hjelpemiddel til å analysere og løse problemet. Vi har kommet fram til at det mest hensiktsmessige er å tilby en fullstendig sjekk av en tjener og 20 klienter, sammen med en heldags overføring av kompetanse. Denne sjekken avdekker problemer med all slags standardprogramvare, pluss problemer knyttet til bruken av egenutviklede applikasjoner og modeller. Når dagen er over sitter brukeren igjen med et godt inntrykk av hva som må gjøres for å sikre systemet. På vår side lager vi en full oversikt over både stoda og nødvendige tiltak, som vi sammenfatter i en skriftlig rapport. En slik sjekk koster 30.000 kroner.

Check 2000 bruker mellom to og fem minutter på å gå gjennom en hel PC. Automatisk datainnsamling gjør at gjennomgangen blir sikrere og langt mer fullstendig enn ved å bruke timer på å gjennomgå programvare og data for hånd.

- Datohåndtering i nettverk er sjelden konsekvent, påpeker Dambo. - En av årsakene er at standardpakker som Office og SmartSuite spriker i sin oppfatning av "date windowing", det vil si tolkingen av tosifrede årstall.

Dambo forteller at Microsoft Office 95 har bruddår 19. Det vil at årstallet åå tolkes som 19åå hvis åå er større enn 19, og som 20åå hvis åå er 19 eller mindre.

- I Office 97 er bruddåret satt til 29, og i Lotus SmartSuite kan brukeren selv velge mellom 00 og 49 som bruddår. For å gjøre situasjonen ekstra ille avviker Access 95 fra Excel 95: Access har 29 mot 19 for Excel. Eksporterer du datoer mellom disse programmene kan du risikere alvorlige problemer. Poenget er at ikke noe av dette egentlig er komplisert. Men du må vite om det, og særlig når du utveksler dato-informasjon må du sikre at det skjer uten å forvrenge årstallene.

Wilhelmsen og Dambo er opptatt av at et nettverk ikke kan vernes en gang for alle mot år 2000, fordi datautvekslingen ofte er så intens at inkonsistent håndtering av tosifrede årstall kan dukke opp når som helst. Plutselig kan en mengde småfeil hope seg opp, og til slutt kan alt gå i stå. Check 2000 inneholder moduler for kontinuerlig overvåking av datautveksling i nettverket. De sammenlikner dette med virusovervåking - begge er like nødvendige for en bedrift som lever av sitt datasystem.

Wilhelmsen forteller at Chase Software teller 17 årsverk i Norge og 30 i Sverige.

- Mye av arbeidet går gjennom forhandlere som EDB ASA og Office-kjeden. Vi bygger opp kapasiteten for å være i stand til å møte alle henvendelsene.

I månedene framover, etter hvert som myndighetene og bransjen får ut budskapet om hvor presserende år 2000-problemet er, kan henvendelsene til Chase Software øke svært raskt. Som Dambo villig innrømmer:

- For oss er dette et fantastisk forretningskonsept.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.