BEDRIFTSTEKNOLOGI

År 2000: Fylkeskommunene fullstendig i bakleksa

Norske fylkeskommuner står elendig rustet overfor 2000-problemet. De har hverken satt av årsverk eller penger i sine budsjetter, viser en rundspørring utført av det oppdragsfinansierte informasjonsbyrået NewsWire.

Øystein Kvistad
27. mai 1998 - 14:11

NewsWire-undersøkelsen er utført på oppdrag fra Kontor og Datateknisk Landsforening (KDL), og viser at fylkeskommunene heller ikke har oversikt over sine leverandørers evne til å takle dataproblemene som kan oppstå ved overgangen til år 2000.

I de aller fleste av de 16 spurte fylkeskommunene startet arbeidet med å kartlegge og motvirke år 2000-problemene for mindre enn ett år siden. Det kan vise seg å være altfor sent, mener KDL, som spår blåmandag for fylkeskommunene nyttårsdagen om vel halvannet år.

- Vi har arbeidet med 2000-problemet i flere år. For hver dag som går blir problemet er mer omfattende enn vi trodde. Problemet ligger ikke bare i fylkeskommunens interne datasystemet, men også i systemene hos alle leverandører og tjenesteytere, sier generalsekretær Per Morten Hoff i KDL.

Av de 16 undersøkte fylkeskommunene har ingen bevilget ekstra midler til forebyggende tiltak. Brukerforeningen for år 2000 har regnet ut at det på landsbasis trengs 30-40 milliarder kroner for å løse problemet.

Analyseselskapet Gartner Group anslår at norsk næringsliv må bruke 60 milliarder kroner for å hindre et sammenbrudd.

- Fylkeskommuner som nå vil kjøpe ekstern hjelp for å løse eventuelle 2000-problemer er altfor sent ute. Det er stor mangel på eksperter på området. Samtidig skyr de største og mest kjente datakonsulentselskapene oppdrag av denne typen ettersom de ikke kan eller vil gi garantier for at alle problemer skal være løst innen 1. januar år 2000, hevdes det i meldingen.

Standard & Poors DRI har utført en analyse for det amerikanske magasinet Business Week hvor det antas at 2000-problemet vil redusere den økonomiske veksten i årene 2000 og 2001 tilsvarende den effekten vi nå opplever som følge av Asia-krisen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.