BEDRIFTSTEKNOLOGI

År 2000: Kreditkassen bruker Cap Gemini

- Både data og programmer må rettes hvis gamle Cobol-systemer skal greie tusenårsskiftet, sier salgssjef Dag Poulsson i Cap Gemini Norge.

Eirik Rossen
1. juli 1997 - 18:39

Cap Gemini har arbeidet med å analysere Kreditkassens programmer og data siden februar.

- Vi utfører nå et liknende vurderingsarbeid hos Fellesdata og Samvirke, sier salgssjef Dag Poulsson i Cap Gemini.

Poulsson forteller at Cap Geminis arbeid med år 2000-problemer i store systemer følger en femtrinns prosess:

1. Et forprosjekt for å danne seg et bilde av hvor stort problemet er. Hos Kredittkassen ble det identifisert rundt 8000 programmer som kunne gi feil ved årtusenskiftet.

2. Utarbeidelsen av en strategi for hvordan løsningen skal gjennomføres. Hos Kredittkassen vil 6000 programmer gjennomgå en såkalt maskinell renovasjon. De øvrige skal enten erstattes med helt nye programmer, eller bare kastes fordi de er så lite brukt at de ikke betyr noe for helheten.

3. Selve renoveringen av programmer og data. Skal løsningen være varig, må årsfeltet utvides fra to til fire tegn. Ofte vil det være nødvendig å la et ekspertsystem tolke årsfelt for å avgjøre om det dreier seg om 19xx eller 20xx.

4. Testing

5. Implementering. Hos Kredittkassen vil dette vare til 1. september 1998. Men kontrakten er formulert slik at Cap Gemini skal "holde dem i hånden" helt til år 2001.

- Maskinell renovasjon betyr at vi bruker et dataverktøy for å gjennomføre de nødvendige endringene. I noen tilfeller kan også manuell renovasjon være hensiktsmessig.

Poulsson forteller at Cap Gemini hittil har inngått kontrakter på 200 millioner kroner på denne typen tjenester i Norden. Kontrakten med Kredittkassen har en verdi på mellom 40 og 50 millioner kroner, og er Norges største år 2000-kontrakt hittil.

Den tidlige implementeringsdatoen betyr at de justerte datasystemene skal brukes til å kjøre regnskapsavslutningen for fjerde kvartal 1998, og alle kvartalene i 1999, samt årsoppgjørene for både 1998 og 1999.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.