År 2000-søksmål mot IBM og Microsoft

1999 kan bli et hyggelig år for amerikanske advokater. På terskelen til det nye året får både IBM og Microsoft en forsmak på det som kan bli et skred av år 2000-rettssaker.

1999 kan bli et hyggelig år for amerikanske advokater. På terskelen til det nye året får både IBM og Microsoft en forsmak på det som kan bli et skred av år 2000-rettssaker.

Det kan være et jærtegn for databransjen at IBM og Microsoft, de to største aktørene i bransjen, trekkes inn i år 2000-rettsaker på tampen av 1998. Godt lover det i hvert fall ikke for neste år.

Mange analytikere, bransjefolk og advokater har spådd at kundene vil stå i kø utenfor rettsalene etter hvert som de forstår hvor dyrt det blir å rette år 2000-problemet. Foreløpig har det vært ganske stille, det er bare kjent noen få saker der partene har blitt enige uten dom - trolig er langt flere forlik holdt hemmelig. Det er kjent at mange store advokatselskaper har bygget opp grupper som spesialiserer seg på år 2000-problemet.

Ett av disse er det Chicago-baserte advokatselskapet Gold & Rosenfeld, som står bak søksmålene mot både IBM og Microsoft. Søksmålet mot IBM er tatt ut på vegne av et legekontor som bruker en IBM RS/6000-maskin sammen med en programpakke fra Medic Computer Systems. Flere amerikanske nyhetsmedier har i romjula omtalt søksmålet.

For at systemet skal kunne takle år 2000, tilbyr Medic en ny versjon av sin programpakke som er gratis. Men oppgraderingen krever versjon 4.3 av AIX, IBMs Unix-operativsystem, noe som koster 2000 dollar. IBM tilbyr bare en gratis-oppgradering til versjon 4.1. Legekontoret krever en gratis oppgradering, erstatning og at IBM og Medic Computer Systems varsler alle sine 11.000 brukere. Selskapet har allerede inngått en avtale med seks legekontorer (se peker til relatert artikkel i margen til høyre), men legekontoret som nå saksøker valgte ikke å bli med på denne avtalen.

Microsoft er saksøkt fordi det påstås at de aldrende programmeringsverktøyene Foxpro og Visual Foxpro ikke klarer overgangen til år 2000. Den amerikanske programmereren som har saksøkt programvaregiganten krever at alle FoxPro- og Visual FoxPro-brukere varsles og får tilbud om en gratis oppgradering. I tillegg krever programmeren en erstatning. Microsoft hevder på sine web-sider at både Visual Foxpro 6 og 5 klarer nyttårsskifte feilfritt, mens versjon 3 har problemer på "mindre punkter".

Her i Norge ser det foreløpig ut som kundene godtar regningen. En ringerunde digi.no gjennomførte i bransjen og hos et advokatkontor som har spesialisert seg på år 2000-problemet viser at ingen kjenner til noen norske rettssaker (se egen sak i høyre marg).

Til toppen