Arcade-galskapen er løs igjen

Er du blant gærningene som har en god gammeldags spillautomat i stua, men mangler spillklassikere som "Asteroids" og "Pac-Man?" Nå er galskapen løs igjen - via nettet, skriver Spray GKs Jan Omdahl i dagens Stjernestreif.

"

Hvor mange tusen har du lagt igjen i spillarkader og frityrstinkende burgersjapper? Var du blant oss stakkarer som sved av tonnevis av kronestykker på begynnelsen av 80-tallet, og har du kanskje til og med vært dum nok til å skaffe deg en god gammel arcadeautomat? Da er den gode nyheten at alle de gamle spillene finnes på nettet.

Arcadespill, eller spillautomater om du vil, var mange menneskers første møte med datamaskinenes verden. Siden nettet er en enorm kontaktskaper for mennesker med obskure interesser, har det over tid utviklet seg et miljø rundt de gamle spillautomatene. Her utveksles det kildekode til spillene, og emulatorer for å kunne spille de originale spillene hjemme i egen stue, akkurat slik de var på den lokale pommes frites-kiosken.

Kombinasjonen av spillkode og emulatorer er selvsagt ikke lovlig, og blir du tatt med både spillfiler og en emulator på maskinen din, blir ikke rettighetshaverne spesielt blide. Men som personene som distribuerer de såkalte "rom-filene" (filene med kildekoden) sier: "Vi vil bare gjøre spillkoden tilgjengelig for de som sitter på originalmaskinene til disse spillene, slik at de kan lage nye chip'er med spillene på hvis de på en eller annen måte har klart å ødelegge de gamle chipene".

For arcade-entusiastene finnes det en uendelighet av automatspill ute på nettet med tilhørende emulatorer for å "teste" spillene og se om du har funnet riktig spill. Så har du en spillautomat i stua, men mangler et spill å ha på den…

(Takk til André Sjøberg og Per Harald Strøm for tips og research)

"

Til toppen