UTVIKLING

Årets JavaZone er større enn på lenge

Utviklerfesten er i gang i Oslo.

Espen Herseth Halvorsen og Helge Jenssen er blant JavaBin-medlemmene som står bak årets JavaZone-konferanse. Her sammen med Java-maskoten Duke (i midten).
Espen Herseth Halvorsen og Helge Jenssen er blant JavaBin-medlemmene som står bak årets JavaZone-konferanse. Her sammen med Java-maskoten Duke (i midten). Bilde: Harald Brombach
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. sep. 2014 - 15:37

OSLO SPEKTRUM (digi.no): JavaZone 2014-konferansen åpnet for fullt i dag med mengder av foredrag om ulike utviklerrelaterte temaer, omtrent 2500 deltakere og mange partnerselskaper med utstilling plassert sentralt i Oslo Spektrum-hallen.

Bak arrangementet står JavaBin, den norske Java-brukergruppen. Digi.no møtte i dag Espen Herseth Halvorsen, JavaZone-leder 2014, og Helge Jenssen, leder for programkomiteen og ansvarlig for det faglige.

Halvorsen forteller at antallet deltakere er noe det som har vært vanlig i de senere årene.

– Det er en av de største JavaZone-ene på mange år. Vi kunne ha fått plass til flere, men da blir det trangere, forteller Halvorsen.

– Nå slipper man å stå i kø, legger Jenssen til.

Studenter

Det er spesielt én ting arrangørene trekker fram når digi.no spør om hva som er nytt ved årets arrangement, som er det 13. i rekken.

– Det er JavaZone Academy, som også arrangeres i Oslo, sier Halvorsen. Han forteller at JavaBin ønsker å nå ut til studenter og at 150 av disse kan komme gratis inn på konferansen i morgen klokken 12. Dessverre er alle plassene allerede blitt fylt opp. Tidligere har JavaBin tatt med seg 3-4 foredragsholdere og reist rundt i landet med disse. Det vil også skje i år, men nå gis også studenter i Oslo et gratistilbud.

Jenssen legger til at 50 av de frivillige som bidrar under arrangementet, er studenter fra blant annet Oslo, Bergen og Trondheim. Omtrent som på festivaler, får de frivillige lov til å se noen av de foredragene de er mest interesserte i.

Ifølge Jenssen er det ikke noen spesielt rød tråd gjennom foredragene under JavaZone. Men det er visse temaer og fagområder som er mer populære enn andre. Jenssen nevner blant annet at microservices med moderne, smidige metoder, devops og kontinuerlig utrulling som et område som er in.

Jenssen forteller at det er litt mer fokus på Java 8 i år enn tidligere, hvor det vært noe mer foredrag om alternative språk.

– Men dette er en pendel som svinger med blant annet utgivelsene, sier han. Halvorsen legger til at JavaZone ikke er Java-konferanse, men en konferanse om mange temaer som er viktige for moderne Java-utviklere.

– Det er en ganske homogen gjeng, sier Jenssen. Mange er utviklere fra Oslo-området, men JavaZone har også deltakere fra andre deler av landet og fra utlandet.

Foredragsholderne

Ingen av foredragsholderne under JavaZone får betalt. Halvorsen og Jenssen mener at i alle fall en del av de norske får betalt av sine arbeidsgivere for å delta, men de vet om i alle fall amerikanske foredragsholdere som legger ferien sin til denne tiden for å kunne delta.

Utvelgelsen av foredrag foregår i løpet av våren. Omtrent i februar sendes arrangørene ut en forespørsel om foredragsholdere til sine kontakter, noe som inkluderer tidligere konferansedeltakere. I løpet de neste to-tre månedene sendes foredragsholderne inn foredrag, og i juni blir de beste valgt ut.

Blant foredragsholderne finner man både personer som har holdt foredrag mange ganger tidligere, og personer som er helt ferske. Under konferansen holdes foredragene i sju ulike saler med forskjellig publikumskapasitet og utforming.

– Da kan foredragsholderne får en gradvis opptrapping når det gjelder presentasjonsteknikk og størrelsen på publikum, sier Jenssen. Men ofte gjør de ferske det like bra som de erfarne, legger Halvorsen til.

Han legger til at det for mange av nybegynnerne er det enklest å holde foredraget på norsk, og kan da kanskje senere holde det samme foredraget på engelsk i utlandet. Alle foredragene legges ut på Vimeo. Allerede er flere av årets foredrag tilgjengelige der, noe som også fungerer som en arena for markedsføring av foredragsholdere og for tilbakemeldinger fra publikum.

En annen ting som bidrar til markedsføring, ikke minst overfor potensielle, utenlandske foredragsholdere, er JavaZone-videoene som har blitt gitt ut i forkant av konferansen de siste årene. I årets video er en Java-orientert konflikt blitt plassert i miljøet til Game of Thrones. Videoen er vinneren av en kåring mellom tre langt kortere videoer. I kåringen fikk arrangørene inn nesten 100 000 stemmer.

Sosialt

Men en konferanse handler ikke bare om foredrag.

– Det er det rundt foredragene som gjør den til det den er, sier Jenssen. Det innebærer alt fra matserveringen på dagtid til festen, «AweZone», som arrangeres på Rockefeller i kveld. Der kan deltakerne enten lytte til musikk fra seks kjente og mindre kjente band, inkludert partnerband fra Bekk og Bouvet. Eller de kan finne et roligere område for å prate med andre deltakere.

For foredragsholderne pleier JavaBin å ha enda et sosialt element i tillegg, nemlig en tur ut i den norske naturen – «JourneyZone». Kommende helg skal omtrent 50 personer, både foredragsholdere og JavaBin-medlemmer, lære hvordan det er å være mannskap på skoleskipet «Sørlandet».

– Vi tar buss til Kristiansand og seiler dit vinden tar oss i to fulle dager. Deltakerne skal jobbe i skift og har fått beskjed om å ta med seg varme klær og sovepose, sier Jenssen.

– Turen er for å knytte kontakter mellom foredragsholderne. Vi er veldig spente på denne turen, sier Jenssen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.