Årets virusangrep har kostet 95 milliarder

Angrep av datavirus og -ormer har kostet verden 95 milliarder kroner hittil i år. Verst er Code Red og SirCam på henholdsvis 23 og 9,2 milliarder kroner, ifølge Computer Economics.

Angrep av datavirus og -ormer har kostet verden 95 milliarder kroner hittil i år. Verst er Code Red og SirCam på henholdsvis 23 og 9,2 milliarder kroner, ifølge Computer Economics.

California-selskapet Computer Economics har anslag over skadevirkninger av datavirus og -ormer som spesialområde. I en rapport utgitt 31. august vurderes de samlede utgiftene til slikt hittil i år til 94,7 milliarder kroner.

De to verste smittekodene hittil i år har vært Code Red og SirCam.

Code Red rammer både webservere og interne servere. Computer Economics mener denne ormen har kostet 23 milliarder kroner verden over. 9,7 milliarder kroner har gått til å rense over én million infiserte systemer og føre dem tilbake til normal tjeneste, og til å inspisere og sikre over åtte millioner potensielt sårbare systemer. Dette har kostet ytterligere 13,3 milliarder kroner i indirekte utgifter, i form av nedtid og belastninger på bruker, kunder og driftspersonale.

SirCam er en e-postorm som blant annet sprer vilkårlig utvalgte dokumenter fra folks lokale "Mine dokumenter" mappe til uvedkommende. Det er registrert over 2,3 millioner smittetilfeller verden over. De samlede utgiftene er anslått til 9,2 milliarder kroner, fordelt på 4,1 milliarder til opprensing og andre direkte utgifter, samt 5,1 milliarder til indirekte utgifter.

I 2000 forårsaket datavirus- og ormer skader for over 151 milliarder kroner. I 1999 var tallet 107 milliarder kroner, ifølge Computer Economics.

Den mest skadelige av alle ormer var fjorårets ILoveYou som etter Computer Economics' anslag ødela for 77 milliarder kroner. Denne ormen ble spredd i mer enn 50 ulike varianter, og nye smittetilfeller ble fortsatt registrert i desember i fjor. I en foreløpig rangering over verdens verste virus/ormer kommer Code Red på en foreløpig andre plass. Skadene etter Melissa i 1999 vurderes til 10,6 milliarder kroner, slik at denne inntar tredjeplassen. SirCam er på fjerde plass, hårfint foran Explorer-ormen som ble vurdert til 8,9 milliarder kroner.

Til toppen