JUSS OG SAMFUNN

Arkivtapper for retten

Saken til telemarksmannen som er beskyldt for å ha koblet seg ulovlig til Aftenpostens tekstarkiv, startet i byretten i Skien i dag. Aftenposten krever 20.000 for tort og svie, mens mannen i tillegg risikerer fengsel på opptil 20 dager hvis han ikke betaler en bot til staten.

Herman Berg
17. nov. 1997 - 21:09

Den siktede skiensmannen, som er 21 år, nektet i august i år å godta betaling på til sammen 50.000 kroner til Aftenposten og statskassen. Dermed er saken havnet i Skien og Porsgrunn byrett.

Erstatningsummen på 20.000 kroner er kostnadsberegnet på grunnlag av et tjenersammenbrudd, abonnementsproblemer og ekstraarbeid ved oppretting hos Aftenpostens Informasjonstjenester (AIT). I tillegg kreves den tiltalte for 30.000 kroner i bot til staten, eventuelt fengselsstraff på inntil 20 dager hvis boten ikke betales.

Den siktedes oppkobling mot Atekst, det elektroniske tekstarkivet til Aftenposten (som også inkluderer NTB nyheter pluss flere andre aviser) som avisen selger for en pen sum til kunder, skjedde i månedsskiftet april-mai i år. Ifølge Økokrim lagde mannen et eget skript som han kalte "ATEKST stjeler 1.0" og kunne dermed hente ned én og én artikkel fra databasen gjennom en vederlagsfri lenke.

Det er til sammen rundt 840.000 artikler i avisens arkiv som strekker seg tilbake til 1. januar 1984. Mannen skal ha startet skriptet to ganger på forskjellige dager like før han gikk hjem fra arbeid. Økokrim påstår han skal ha fått ulovlig tilgang til 108.900 avisartikler.

Disse artiklene var beskyttet med brukernavn og passord for å sikre avisens vederlagsinteresser.

Rettssaken er berammet til to dager. Det er førstestatsadvokat Sverre Lilleng som representer Økokrim, mens advokat Mads Meltvedt fra Oslo forsvarer den siktede.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.