Arks Standahl legger seg flat - trekker børsnotering

Ark/Cinet-ledelsen innrømmer høy sigarføring, dårlig ledelse, feilslått fusjon og manglende opsjoner. En av løsningene er å ta Ark Cinet av Oslo Børs.

Ark/Cinet-ledelsen innrømmer høy sigarføring, dårlig ledelse, feilslått fusjon og manglende opsjoner. En av løsningene er å ta Ark Cinet av Oslo Børs.

Vannrett er det eneste ordet som kan beskrive hvor flat Jan Erik Standahl og Jens Rugseth la seg i går under pressekonferanse da de skulle forklare problemene i Ark/Cinet. Ledet av Rugseth, påtroppende daglig leder i Ark/Cinet Norge, listet de to opp en lang rekke årsaker til den store medarbeiderflukten og økonomiske problemene selskapet har opplevd den siste tiden.

Standahl og Rugseth forteller at problemene startet allerede høsten 1997. I et eksplosivt marked kjøpte først nederlandske Getronics 70 prosent av aksjene i Ark og så kjøpte Ark pc og konsulentselskapet Cinet. Standahl antyder at Cinet-oppkjøpet var dumdristig.

- Vi struttet av selvtillit og sigarføringen var høy, sier Standahl. Det var mye penger i omløp i finansmarkedet og konkurrentene fusjonerte fort.

- I fusjonen mellom Cinet og Lantech kræsjet de to kulturene og vi klarte ikke å hente ut gevinstene, sier Rugseth. Vi presset etter hvert ledelsen hardt for å lykkes og fikk som et resultat et ras, sier Rugseth.

Rugseth mener likevel at Ark/Cinet bare har mistet 30 medarbeidere mer enn hva den naturlige avgangen hadde vært - problemene er fokusert i Brumundal og programvare-konsulentene.

De to lederene legger også mye av skylden for problemene på at Getronics eier 70 prosent av aksjene og mesteparten av resten ble bundet opp gjennom en såkalt konverteringsrett Getronics og Ark lagde etter oppkjøpet. Dette har gjort opsjonene Ark/Cinet-ansatte fikk verdiløse, forteller Standahl.

De to lederne legger også en del av skylden på den navngitte leder som de mener har gått bak deres rygg og brukt arbeidstiden til å starte egen virksomhet. Lederen som gikk i oppsigelsestid, er nå sparket. Ifølge Finansavisen i dag vurderer vedkommende medarbeider å anlegge søksmål mot Ark Cinet for beskyldningene som ble fremsatt på pressekonferansen.

Etter den omfattende presentasjonen av selskapets problemer, la Rugseth og Standahl frem en omfattende plan for å snu selskapet. Men om problemene er aldri så dype - de to lover et solid overskudd i andre kvartal.

De to sjefene planlegger å gjøre følgende:

  • Getronics skal kjøpe resten av aksjene i Ark/Cinet etterhvert. Ark/Cinet skal trekkes fra Oslo Børs og vi skal bli et selskap i Getronics-konsernet, sier Standahl til digi.no. Samtidig slås Cinet og Ark Netcenter sammen.
  • Getronics slår seg sammen med Wang. Når denne fusjonen er undertegnet og Getronics har fått ny leder, kan Getronics hjelpe Ark/Cinet, sier Standahl.
  • Som digi.no skrev på mandag, skal Cinet skille ut programvaredelen i et eget selskap kalt Ark Software. Dette skal eies av Getronics. (se tidligere sak)
  • Vi kvittet oss med Cinets markedsavdelingen - det var en feil. Nå ansatter vi Geir Havnelid, tidligere markedssjef i HP og Telia. Han skal også lede PC-avdelingen.
  • Cinet satser hardt på pc-produksjonen - salget har hoppet opp 40 prosent fra andre kvartal i fjor til i år.
  • Vi har ikke noe svensk kontor - det er et hull som vi skal dekke, sier Standahl.
Til toppen