TELEKOM

Arktis kan få bredbånd

Vurderer å skyte opp to norske satellitter.

Norsk Romsenter og Telenor ønsker å skyte opp to satellitter som skal gi internettaksess i Arktis, der det ikke er dekning. Isbjørnen på bildet har trolig helt andre utfordringer.
Norsk Romsenter og Telenor ønsker å skyte opp to satellitter som skal gi internettaksess i Arktis, der det ikke er dekning. Isbjørnen på bildet har trolig helt andre utfordringer. Bilde: Aleksander Nordahl, Dagbladet/ALL OVER PRESS
10. juli 2013 - 10:56

Økt oljeaktivitet i nordområdene presser fram behov for internettilgang i Arktis. Norsk Romsenter og Telenor har derfor startet et prosjekt for å utrede satellittbaserte løsninger.

    Les også:

Nord for 72. breddegrad er dekningen i dag dårlig på grunn av jordas krumming, og nord for 78.-79. breddegrad finnes det ikke dekning. Det ønsker Norsk Romsenter og Telenor å gjøre noe med, skriver Stavanger Aftenblad.

Norsk Romsenter beskriver hvordan prosjektet «Arktisk Satellitt-kommunikasjon» (ASK) skal kunne endre på dagens situasjon.

Det er klart at satellitter er eneste mulige løsning for bredbånd. Telenor Satellite Broadcasting og Norsk Romsenter ser for seg at dette skal skje ved å benytte to satellitter som settes inn i høyelliptisk bane. Dermed vil det bli kontinuerlig dekning i Arktis. Det vil igjen gjøre at skip, boreplattformer og andre brukere vil få sømløs overgang mellom disse satellittene og andre satellitter som har bredbåndskapasitet.

Forsker Beate Kvamstad i SINTEF Marintek står bak en brukeranalyse som viser behovet for bredbånd i nordområdene. Aktiviteten har de siste ti årene økt betydelig, både fra skipsfart, olje- og gassindustri, seismikk, fiskeri, søk- og redningstjeneste, samt miljøovervåking, meteorologi, reiseliv, forskning, myndigheter og offentlig forvaltning, i takt med krympende islagte havområder. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.