AVTALER & KONTRAKTER

ARM får IBM-hjelp til å krympe kretser

Skal lage Cortex-kjerner med 14 nm-teknologi til nettbrett og mobiler.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. jan. 2011 - 12:45

Raskere og mer energieffektive prosessorer og systembrikker for mobile enheter blir trolig resultatet av et samarbeid som i går ble kunngjort av ARM og IBM.

ARM skriver i en pressemelding at økende kompleksitet i brikkene potensielt øker designtiden internt i selskapet. Derfor søker selskapet hjelp hos IBM i målet om å designe brikker basert på 14 nanometers prosessteknologi. I dag er ARMs Cortex-kjerner tilgjengelig i testbrikker basert på prosessteknologier ned til 28 nanometer, mens selskapet samarbeidet med GlobalFoundries om å tilby Cortex-design for 22 eller 20 nanometers prosessteknologi.

Til sammenlign er vanlige pc-prosessorer basert på 32 nanometers prosessteknologi.

Størrelsen som benyttes når man beskriver prosessteknologi kan bety flere ting, og betydningen har endret seg over tid. For logiske brikker, for eksempel prosessorer, representerer tallet «nodestørrelsen». Ifølge IEEE Spectrum tilsvarte dette tidligere størrelsen de minste delene i transistoren, typisk porten (gate), men sammenhengen har bli noe flytende det siste tiåret.

For minnebrikker er det begrepet «half-pitch» som gjelder. Dette tilsvarer halvparten av avstanden mellom de parallelle metallederne i minnebrikkene. Illustrasjonen til nedenfor gir et godt bilde av både dette og portstørrelsen.

Målene som gjerne oppgis i forbindelse med halvleder-prosessteknologi. Illustrasjonen viser en transistor som er plassert mellom to parallelle metalledere. <i>Bilde: IEEE Spectrum</i>
Målene som gjerne oppgis i forbindelse med halvleder-prosessteknologi. Illustrasjonen viser en transistor som er plassert mellom to parallelle metalledere. Bilde: IEEE Spectrum

ARM produserer ingen fysiske brikker selv, men lisensierer ut hele eller deler av selskapet brikkedesign, inkludert instruksjonssett og prosessorkjerner. Selskapet har flere hundre lisenskunder.

ARM-baserte systembrikker benyttes i nesten alle smartmobiler, i Apples iPad og i mange andre elektroniske enheter.

ARM satser nå blant annet på å få innpass i servermarkedet og i enheter basert på Microsofts etterfølger til Windows 7, som skal få støtte for arkitekturen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.