ARM

ARM-gründer: – En svært trist dag

Liker dårlig at den største IT-juvelen britene hadde er solgt.

Oppkjøpet av ARM ble kunngjort under en pressekonferanse i London i går.
Oppkjøpet av ARM ble kunngjort under en pressekonferanse i London i går. Bilde: Neil Hall, Reuters

ARM-gründeren kaller salget av brikkegiganten en trist dag for britisk IT-industri.

Hermann Hauser (67) sier i et intervju med BBC at han er svært lei seg over nyheten om at ARM selges til japanske Softbank for tilsvarende 261 milliarder kroner.

Det blir et salg som inkluderer høyteknologi-avdelingen i Trondheim, som huser 120 av selskapets 4000 ansatte.

Silicon Fen

Selv grunnla han Acorn i 1978, en ærverdig produsent av av datamaskiner med bakgrunn i Cambridge-miljøet i England, som gikk dukken drøyt tyve år senere.

Den østerrikske serieentreprenøren med doktorgrad i fysikk ble en sentral skikkelse i dannelsen av Silicon Fen.

Opprinnelig var ARM en forkortelse for Acorn RISC Machine. Først da ARM i 1990 ble spunnet ut til et eget børsnotert selskap ble akronymet endret til Advanced RISC Machines LTD, da som et joint venture eid Acorn Computers, Apple og VLSI.

IT-pioner og ARM-grunnlegger Hermann Hauser synes det er leit at selskapet blir solgt.
IT-pioner og ARM-grunnlegger Hermann Hauser synes det er leit at selskapet blir solgt. Foto: Wikimedia commons

Juvelen i kronen

ARM skulle bli selve juvelen i den britiske tech-kronen. Deres brikkedesign og patenterte teknologi har siden blitt benyttet i over 15 milliarder mikrobrikker, og ARM-arkitekturen er den overlegent mest brukte i mobile enheter.

– ARM er et britisk selskap som bestemmer neste generasjons mikroarkitektur, som kommer til å bli brukt i alle neste generasjons mobiltelefoner - og enda viktigere - i neste generasjon av tingenes internett, sier Hauser til BBC.

Det knapt mulig å overdrive hvilken viktig rolle ARM har spilt for den britiske teknologisektoren. Nyheten om salget blir av enkelte mottatt med sjokk og vantro, ifølge allmennkringkasteren.

BBC peker også på følgende: For knappe fem år siden var Cambridge og Silicon Fen hjem for tre verdensledende britiske teknologiselskaper. ARM, Autonomy (solgt til HP) og Cambridge Silicon Radio (solgt til Samsung), som dermed alle har fått utenlandske eiere.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.