ARM introduserer 64 bit på sparebluss

Cortex-A35 er inntil 40 prosent sprekere enn forgjengeren.

ARM introduserer 64 bit på sparebluss
ARM har lansert Cortex-A35, en 64 biters, svært konfigurerbar arkitektur med lavt strømforbruk. Bilde: ARM

ARM leverer prosessorarkitekturen som driver praktisk talt alle mobiltelefoner og nettbrett, og har nå lansert en ny prosessorakitektur som skal være spesielt energieffektiv. Cortex-A35 er ARMv8-A-basert og faller i samme kategori som Cortex-A7 og -A5.

De kaller den ultraeffektiv, og den er dermed rettet mot applikasjoner som stiller krav til lav effektbruk. I brikker produsert med 28 nanometer-prosess har arkitekturen en effektbruk på mindre enn 90 milliwatt pr kjerne ved en klokkehastighet på 1 GHz, ifølge ARM.

Ytelsen skal være 20 prosent høyere enn Cortex-A7 med samme 32 biters arbeidslast. At prosessoren er ARMv8-A-basert betyr at det er en 64 biters prosessor, men den er fullt ut kompatibel med 32 biters applikasjoner.

Qualcomm: – Dobbel ytelse, dobbelt så effektiv

Inntil 40 prosent høyere ytelse

Ved samme klokkefrekvens og produksjonsprosess skal A35 være 10 prosent mer energieffektiv enn A7, og ha mellom 6 og 40 prosent høyere ytelse. ARM ser den derfor som oppfølgeren til denne.

Det er imidlertid også verdt å merke seg at den ifølge Anandtech.com har har ytelse som ikke ligger veldig langt unna Cortex-A53-arktitekturen. Denne brukes som lavenergikjerne i Snapdragon 810-systembrikken, som har Big.little-konfigurasjon. A35-kjerner støtter også Big.little multikjernekonfigurasjoner.

Det betyr at en produsent kan bygge prosessorer med for eksempel fire A72-kjerner, og fire A35-kjerner. Hensikten er at A35-kjernene da kan ta seg av de mindre ytelsesintensive oppgavene, og overlate de øvrige til A72-kjernene. Dermed kan man ha lavt strømforbruk, samtidig som høy ytelse er tilgjengelig. Det er også mulig å kjøre alle kjernene samtidig.

Lover voldsomme forbedringer: Neste års toppmobiler blir mye raskere 

ARM Cortex-A35
ARM hevder arkitekturen gjør A35 mer energieffektiv og at den får høyere ytelse sammenlignet med Cortex-A7 ved samme frekvens og med samme produksjonsprosess. Bilde: ARM
25 prosent mer energieffektiv

Sammenlignet med A53 er A35 25 prosent mindre, bruker 32 prosent mindre energi, og er 25 prosent mer effektiv ved samme klokkefrekvens og produksjonsprosess. Dermed kan den godt tenkes å brukes som erstatter for A53-kjerner i noen konfigurasjoner.

Arkitekturen støtter L1-cache på mellom 8 og 64 kB, og L2-cache på 128 kB til 1 MB. Arkitekturen er svært fleksibel, slik at prosessorprodusenter i større grad enn tidligere kan velge konfigurasjon.

Den kan for eksempel konfigureres med fire kjerner, stor L1- og L2-cache, multimedie-akseleratoren NEON, og krypto, eller en nedskåret enkeltkjerne med liten L1-cache og uten L2-cache.

Den neste milliarden

Dermed ser ARM for seg at arkitekturen skal drive «den neste milliarden» med smarttelefoner. Altså de billige smarttelefonene som selges i utviklingsmarkeder.

ARM lager ikke selv prosessorer, men lisensierer ut prosessorarkitektur til kunder, som igjen bygger egne prosessorer basert på den. A35-arikitekturen er i følge ARM allerede lisensiert ut til flere kunder, som MediaTek.

Det er ventet at de første brikkene med Cortex-A35-arkitektur kommer på markedet sent neste år.

I Trondheim: De lager verdens mest solgte grafikkprosessor 

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.