BEDRIFTSTEKNOLOGI

ARM lover mye bedre mobilgrafikk

Norskutviklet grafikkprosessorer med ti ganger høyere ytelse enn den i Galaxy S2.

ARMs nyeste GPU, Mali-T658, integrert sammen med CPU-kjernen Cortex-A15.
ARMs nyeste GPU, Mali-T658, integrert sammen med CPU-kjernen Cortex-A15. Bilde: ARMs YouTube-video
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. nov. 2011 - 10:10

ARMs utviklingsavdeling for grafikkprosessorer ligger i Trondheim, og i går kunngjorde selskapet at det har utviklet en ny GPU (Graphics Processing Unit) i selskapets Mali-familie.

Den nye GPU-en, Mali-T658, er basert på Midgard-arkitekturen, som selskapet introduserte for et år siden, sammen med Mali-T604. Men den nye GPU-en skal kunne levere langt mer ytelse.

Dette skyldes delvis at det maksimale antallet kjerner GPU-en kan utstyres med, er doblet til åtte. I tillegg er antallet aritmetiske pipeliner per kjerne blitt doblet. Ifølge ARM dette at Mali-T658 kan levere opptil ti ganger så høy grafikkytelse som Mali-400 MP, som er spesielt kjent fra Samsungs Galaxy S2-mobil.

Sammenlignet med Mali-T604 skal Mali-T658 tilby fire ganger så høy GPU Compute-ytelse. Dette er regnekraft som kan brukes til andre formål enn presentasjon av 3D-grafikk på skjermen. Dette inkluderer bildeprosessering, utvidet virkelighet og «computional photography».

Diagram over hovedkomponentene i ARMs Mali-T658 GPU. <i>Bilde: ARM</i>
Diagram over hovedkomponentene i ARMs Mali-T658 GPU. Bilde: ARM

Ifølge Edvard Sørgård, rådgivende grafikkarkitekt ved ARM Norway, skal GPU-en kunne levere en regnekraft på 350 gigaflops og en fyllrate til eksternt minne på mer enn 5 gigapiksler i sekundet.

Den nye GPU-en skal være kompatibel med ARMs nye ARMv8-prosessorarkitektur. Den skal også være godt egnet til å brukes sammen med selskapets nye big.Little CPU-system.

Mali-T658 støtter en langt rekke programmeringsgrensesnitt, inkludert Microsofts DirectX 11 og DirectCompute, OpenGL ES, OpenVG, og OpenCL fra Khronos, samt Googles Renderscript.

Blant selskapene som allerede har lisensiert Mali-T658 for å bruke den i kommende prosessorprodukter, er Fujitsu Semiconductor, LG Electronics, Nufront og Samsung. Ifølge Sørgård vil både denne og den eldre Mali-T604 dukke opp i sluttbrukerprodukter i 2012.

I tillegg til avanserte smartmobiler, vil Mali-T658 trolig brukes i nettbrett, smart-tver og informasjons- og underholdningssystemer for biler.

Nå er det ikke slik at alle som tilbyr ARM-baserte systembrikker, benytter ARMs GPU-design. Nvidia, som denne uken lanserte selskapets Tegra 3-brikker, benytter sine egne GeForce-GPU-er. Imagination Technologies er kjent for selskapet PowerVR-GPU-er, som blant annet brukes i iPad og iPhone.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.