BEDRIFTSTEKNOLOGI

ARM posisjonerer seg for serverrommet

Utvider prosessorarkitektur med støtte for virtualisering og langt mer minne.

Konverteringen mellom 32-bit virtuelle adresser og 40 bit fysiske adresser vil skje over to trinn i ARMs arkitekturutvidelse.
Konverteringen mellom 32-bit virtuelle adresser og 40 bit fysiske adresser vil skje over to trinn i ARMs arkitekturutvidelse. Bilde: ARM
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. aug. 2010 - 10:18

Prosessorer basert på britiske ARMs arkitekturer i dag mest brukt i mobiltelefoner og andre små, batteridrevne enheter. Men selskapet har ambisjoner om utfordre blant annet Intel og AMD i langt større enheter, nemlig servere.

Selv om hver av de ARM-baserte prosessorene ikke kan levere tilsvarende ytelse som prosessorer fra de nevnte konkurrentene, er ARM-baserte prosessorer kjent for å være svært energieffektive. Dermed kan arkitekturen trolig konkurrere mot gigantene ved at servere utstyres med mange små, billige og energieffektive prosessorer i stedet for noen få prosessorer som er langt kraftigere. Energieffektivitet har blitt svært viktig i mange serverrom.

Det ryktes allerede at Facebook vil være blant de første til å ta i bruk ARM-baserte servere.

ARM har likevel sett seg nødt til å gjøre visse endringer i arkitekturen for å møte behovene i servermarkedet. Derfor vil ARMv7-A-arkitekturen nå få to viktige utvidelser.

Den ene kalles Large Physical Address Extension (LPAE) og gjør det mulig for systemet å oversette 32 bits virtuelle minneadresser til fysiske adresser med inntil 40 bit. Dette vil ifølge ARM lette presset på 4 gigabyte-grensen for IO og minne.

Støtte for større minnemengder kan bli nyttig i forbindelse med blant annet den andre arkitekturutvidelsen, som åpner for virtualisering, altså kjøring av flere operativsystemer på samme tid på systemer med ARMv7-A-basert prosessor.

Konverteringen mellom 32-bit virtuelle adresser og 40 bit fysiske adresser vil skje over to trinn i ARMs arkitekturutvidelse. <i>Bilde: ARM</i>
Konverteringen mellom 32-bit virtuelle adresser og 40 bit fysiske adresser vil skje over to trinn i ARMs arkitekturutvidelse. Bilde: ARM

Utvidelsen inkluderer et nytt «Hyp»-modus som lar hypervisorer ha full kontroll over virtualiserte ressurser, samtidig som den i minst mulig grad blander seg inn i det ARM kaller rutinemessige oppgaver for gjesteoperativsystemene. Dette kan blant annet inkludere gjestesystemets håndtering av sidetabeller, avbruddkontroll og enhetsdrivere.

Av en presentasjon som ble holdt under Hot Chips-konferansen i Stanford, California, denne uken, går det fram at ARM vil åpne for både løsninger med full virtualisering, hvor gjesteoperativsystemer kan kjøres uten modifiseringer, og for para-virtualiseringsløsninger hvor gjestesystemet er uttrykkelig modifisert.

Hele presentasjonen har blitt lagt ut her av The Register.

ARM lager ikke fysiske prosessorer selv, men lisensierer ut sine teknologier til en mengde brikkeprodusenter. Spesifikasjonen for de nye utvidelsene skal gjøres tilgjengelig på dette nettstedet innen utgangen av det inneværende kvartalet.

Arkitekturutvidelsene vil etter alt å dømme bli brukt i «Eagle», som er kodenavnet på en ny prosessorkjernedesign i ARMs Cortex-A-serie.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.