ARM utfordrer Intel med flere kjerner

Går kraftigere til angrep på flere av Intels prosessorfamilier.

ARM utfordrer Intel med flere kjerner

Går kraftigere til angrep på flere av Intels prosessorfamilier.

ARM kunngjorde i går at selskapet, som designer små, energieffektive prosessorer for mobile produkter, har utviklet to Cortex-A9 MPcore-implementeringer for produksjon med 40 nanometers prosessteknologi ved TSMC. Disse prosessorene skal kunne klokkes til minst 2 GHz.

ARM lisensierer sine design til selskaper som ønsker å produsere prosessorbrikker basert på disse.

I utgangspunktet støtter dagens ferdige design to kjerner, men det stopper ikke nødvendigvis der.

- Det mest attraktive for mange kunder er to kjerner, men grunndesignen kan gå opp til fire kjerner og noen partnere bygger allerede disse. Åtte kjerner kommmer. Alle aktørens veikart for de mest avanserte produktene fokuserer på flere kjerner, og vi gjør det. Vi går i retning av Intels vanlige prosessorer. Vi har andre planer som overgår dagens ytelse, og vi avskjærer Intel på et område med høy margin, ikke bare med Atom, sier Eric Schorn, sjef for markedsføring i ARMs prosessordivisjon, til ZDNet UK.

Det er likevel ventet at Cortex-A9 vil brukes i integrerte enheter.

Cortex-A9 skal, med typiske silisiumløsninger, kunne levere en ytelse på 4000 DMIPS (Dhrystone Million Instructions Per Second), samtidig som at hver CPU ikke bruker mer enn 250 milliwatt. Dette skal gjøre prosessorene egnet for integrert utstyr med begrenset kjølekapasitet, slik som skrivere og tv-bokser. Men ARM ser ikke bort fra at prosessorene også vil tas i bruk i netbooks.

Cortex-A8 benyttes forøvrig av Apple iPhone.

Begge de to nye designene kan leveres med opptil 8 megabytes med L2 cacheminne.

De nye designene kan lisensieres i dag og leveres fra fjerde kvartal i år.

ARM Cortex-A9 MPCore blokkdiagram
ARM Cortex-A9 MPCore blokkdiagram
Til toppen