ARM Dynamiq

ARMs nye CPU-arkitektur kan gi opptil 50 ganger høyere AI-ytelse

Den nye ARM Dynamiq-arkitekturen skal gjøre mer avansert kunstig intelligens tilgjengelig i biler, servere, nettverksutstyr, mobiltelefoner og PC-er.

ARM Dynamiq legger opp til at brikkeprodusentene skal få større fleksibilitet  når det gjelder å sette sammen kraftige og mindre kraftige CPU-kjerner på én brikke. Det kan være opptil åtte CPU-kjerner i en klynge.
ARM Dynamiq legger opp til at brikkeprodusentene skal få større fleksibilitet når det gjelder å sette sammen kraftige og mindre kraftige CPU-kjerner på én brikke. Det kan være opptil åtte CPU-kjerner i en klynge. (Bilde: ARM)

Den nye ARM Dynamiq-arkitekturen skal gjøre mer avansert kunstig intelligens tilgjengelig i biler, servere, nettverksutstyr, mobiltelefoner og PC-er.

ARM er mest kjent for å designe prosessorarkitekturen som benyttes i systembrikkene som brukes i de fleste av verdens mobiltelefoner. Nå har selskapet annonsert en helt ny måte å sette sammen ARM-baserte prosessorkjerner på – noe som vil gi brikkeprodusenter større fleksibilitet til å bygge brikker spesialtilpasset ulike formål. ARM produserer ikke brikker selv, men lisensierer ut designet til andre.

Den nye arkitekturen har fått navnet ARM Dynamiq, og er spesielt laget for å bygge inn kunstig intelligens/maskinlæring i alt fra biler til nettverksutstyr, PC-er og mobiltelefoner. 

Dynamiq bygger på ARMs såkalte big.LITTLE-arkitektur fra 2011, som innebærer at man setter sammen flere svake og strømgjerrige CPU-kjerner ("little") med flere kraftigere CPU-kjerner ("big") med høyere strømforbruk. På den måten kan de svakere CPU-kjernene gjøre grovarbeidet når det ikke er behov for veldig mye CPU-kraft, og så kan de kraftige CPU-kjernene trå til når det er behov for mer prosesseringskraft. ARM-baserte systembrikker (SOC-er) fra Qualcomm som brukes i moderne mobiltelefoner bruker ofte big.LITTLE-arkitekturen.

Med Dynamiq har ARM tatt dette konseptet enda lenger, slik at brikkeprodusenter kan sette sammen CPU-kjerner slik de selv ønsker i alle mulige konfigurasjoner, i stedet for å være låst til for eksempel fire små og fire store CPU-kjerner. Du kan for eksempel ha konfigurasjoner med 1+3 eller 1+7 kjerner – alt ettersom hva som passer best til det aktuelle bruksområdet. 

Nye CPU-instruksjoner for AI

«Dynamiq-teknologien er et stort skifte innen flerkjerne mikroarkitektur for bransjen, og grunnlaget for fremtidige ARM Cortex-A-prosessorer», skriver ARM i sin pressemelding. 

Den nye arkitekturen innebærer ikke bare endringer i hvordan CPU-kjerner i ulike varianter kan settes sammen på én brikke. Cortex-A-prosessorer basert på Dynamiq-arkitekturen får også dedikerte instruksjoner for maskinlæring (ML) og kunstig intelligens (artificial intelligence – AI). Ifølge ARM vil dette kunne gi en ytelsesøkning innenfor AI på så mye som 50 ganger i løpet av de neste 3-5 årene, sammenlignet med Cortex-A73-baserte systemer i dag. Responstiden mellom CPU og spesialisert akselleratormaskinvare på systembrikken (SOC-en) skal også være ti ganger raskere. En ny minnebuss skal gi mer effektiv deling av det samme minnet mellom alle CPU-kjernene, og dermed bedre responstid. 

(Artikkelen fortsetter under)

Dynamiq skal kunne gi opptil 50 ganger bedre AI-ytelse i løpet av de neste 3-5 årene, ifølge ARM.
Dynamiq skal kunne gi opptil 50 ganger bedre AI-ytelse i løpet av de neste 3-5 årene, ifølge ARM. Foto: ARM

Brikkeprodusentene kan sette sammen inntil åtte CPU-kjerner i en klynge (cluster), og hver kjerne kan ha ulik ytelse og strømforbruk. Og så vil det være mulig å bruke mange klynger, for eksempel for redundans. I en bil for eksempel kan en klynge med CPU-kjerner ta over for en annen om noe skulle gå galt. 

ARM forventer at brikkeprodusentene de samarbeider med vil levere så mye som 100 milliarder ARM-baserte brikker innen 2021 – og selskapet har allerede levert 50 milliarder brikker fra 2013 til 2017 (eller 100 milliarder siden 1991 og frem til nå). De første Dynamiq-baserte Cortex-A-prosessorene ventes på markedet senere i år. 

ARM har mer detaljert informasjon om Dynamiq i dette blogginnlegget

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen