Arveprinsen ferdig i Apple

Selskapet kunngjør store endringer i ledelsen.

Arveprinsen ferdig i Apple
FERDIG: Apple kvitter seg med iOS-direktør og veteranen Scott Forstall (44) og foretar en lang rekke endringer i lederkabalen. Bilde: digi.no / Apple

Tim Cook har tatt av seg silkehanskene. Det er duket for de største endringene i Apples ledelse siden hans forgjenger og avdøde mentor Steve Jobs returnerte i 1997.

Mens orkanen «Sandy» herjer østkysten av USA, og konkurrenter som Google og Microsoft lanserer noen av sine viktigste produktnyheter, slår kunngjøringen fra Cupertino i California ned som en bombe.

Scott Forstall, direktør for deres mest innbringende forretningsområde, iOS og mobil programvare, mannen som oftest ble nevnt som tronarving og nest i rekken etter Cook, er ferdig i Apple.

Allerede tidlig neste år forsvinner veteranen, som kom til Apple fra NeXT sammen med Steve Jobs i 1997. Forstall er en av de opprinnelige arkitektene bak Mac OS X og dets brukergrensesnitt.

Offisielt heter det at han vil fungere som rådgiver for Tim Cook inntil avgangen er endelig, men i praksis fremstår dette som en ren retrettstilling. Forstall har etter alle solemerker blitt presset ut, hans direktørstilling er fjernet med umiddelbar virkning.

Han får følge av lederen for butikkjedene, John Browett, som også forlater Apple. Han fikk bare åtte måneder i stillingen, og kom opprinnelig fra tilsvarende funksjon i den britiske kjeden Dixons. Ifølge Wall Street Journal var ikke Browett spesielt populær i stillingen.

Mens Apple leter etter en erstatning for Browett, ser det ut til at funksjonene som Scott Forstall fylte blir fordelt blant de øvrige kapasitetene i ledelsen.

Mer makt til Jony Ive

Det har lenge ryktes at Forstall ikke kom godt overens med Jonathan Ive, Apples prisbelønnede og ridderslåtte sjefsdesigner og øverste leder for utforming av produktene deres.

I vakuumet som oppsto etter dødsfallet til Jobs skal Forstall dessuten ha gjort seg bemerket med forsøk på å styrke sin posisjon ytterligere. Den maktkampen tapte han. Ifølge kilder Wall Street Journal refererer skal den nå forhenværende iOS-direktøren åpent ha utfordret Tim Cook ved flere anledninger det siste året.

Scott Forstall skal angivelig også ha nektet å underskrive et offentlig brev med en beklagelse for den dårlige kvaliteten på Apples nye karttjeneste i iOS, ifølge kilder gjengitt av både Wall Street Journal og New York Times.

Jony Ive kan nå legge til øverste ansvar for Human Interface, altså brukergrensesnitt i programvare, på tvers av selskapets virksomheter, i tillegg til hans rolle fra før som direktør for industriell design, ifølge kunngjøringen fra Apple.

Eddy Cue som fra før var direktør for internett-programvare og tjenester, som iTunes, App Store og iCloud blir nå også leder for talegjenkjenningstjenesten Siri og Apples nye karttjeneste Maps, et produkt Forstall måtte tåle kraftig kritikk for. Dette samler alle Apples tjenester under én direktør.

Craig Federighi som bare for to måneder siden ble utpekt til direktør for Mac OS X-utviklingen, kan nå legge til tilsvarende rolle for utvikling av iOS. Federighi vil altså lede utviklingen av både OS X og iOS, og seiler dermed opp til å bli en av Apples viktigste sjefer.

Linjene mellom Apples ordinære og mobile operativsystem har allerede begynt å viskes ut gjennom innføringen av apper og mer berøringsvennlige funksjoner, og denne utviklingen vil neppe bli mindre synlig fremover. Vi ser samme utvikling i Microsoft med utgivelsen av Windows 8.

Videre vil Bob Mansfield, mannen som bare for noen måneder siden kunngjorde at han skulle slutte som direktør for maskinvare i Apple, en beslutning som for kort tid siden ble omgjort da han ble porteføljeløs direktør, får nå en helt ny divisjon under seg kalt «Technologies». Ifølge Apple vil denne virksomheten kombinere alle avdelinger som jobbet med trådløs teknologi i en organisasjon, noe de mener vil utløse enda mer innovasjon på dette feltet.

Mansfields nye Technologies-divisjon omfatter også arbeidet med utvikling av halvledere, altså selskapes utforming av egne prosessorer eller systembrikker.

Ny nummer to

Apple nevner ikke Phil W. Schiller i kunngjøringen om de mange omveltningene i ledelsen. Det lover trolig godt for selskapets globale markedsdirektør. Mange kommentatorer mener Schiller nå er å regne som nummer to i Apple etter toppsjef Tim Cook, deriblant teknologijournalistene/analytikerne MG Siegler og John Gruber, som begge følger selskapet tett og normalt har gode kilder.

Schiller var for øvrige eneste direktør ved siden av Tim Cook som tok til scenen når Apple i forrige uke avduket ny iPad, iPad mini, ny iMac og MacBook Pro.

Offisielt heter det seg at Apple gjør alle disse endringene for å oppnå økt samarbeid på tvers av de tre divisjonene maskinvare, programvare og tjenester.

    Les også:

Les mer om: