AS/400: IBMs best bevarte hemmelighet?

Det er direktør for IBM Norden, Preben Herholdt-Rasmussen, som kommer med denne uttalelsen. Med et arrangement i London for nordisk presse, forsøker IBM å gjøre AS/400 kjent for flere.

AS/400 kom første gang på markedet i 1988. Etter det har det kommet fem oppgraderinger, men det grunnleggende i produktet er fortsatt det samme. Den hittil siste versjonen, AS/400e, kom i slutten av august i år og basert Apache-generasjonen av Power RISC-prosessorene.

- AS/400 ble designet for å vare evig, sier Herholdt-Rasmussen. -Ihvertfall så lenge vi er ansatte her.

AS/400 er designet for kommersielle flerbrukermiljøer, og IBM mener det er spesielt egne til elektronisk handel på Internett.

- AS/400 var fram til 1995 et 48-bit system, og i 1996 ble alt gjort om til 64-bit, forteller Herholdt-Rasmussen.

- Dette gjelder både maskinvare, database og operativsystem. Ingen andre har kunnet gjøre dette uten å rekompilere applikasjonene.

I motsetning til de fleste andre datasystemer, er AS/400 en integrert pakke som består av maskinvare, operativsystem (OS/400) og egenskaper som database og sikkerhet. Fordelen er med dette er, ifølge Herholdt-Rasmussen, at alt er grundig testet sammen, slik at alt virker som det skal.

- Hva er det viktigste med et datasystem i en bedrift, spør Herholdt-Rasmussen.

- Det må være at de ansatte kan konsentrere seg om bedriften og ikke datamaskinen, svarer han.

- Det integrerte designet reduserer kompleksiteten og gjør at bedrifter ikke behøver egne spesialister på områder som databasehåndtering, sikkerhet og lignende, sier Herholdt-Rasmussen.

En undersøkelse gjort av forskningsinstitusjonen IDC som over fem år sammenligner månedlige utgifter ved AS/400 med systemer basert på Windows NT, SCO UNIX og Novell Netware, viser at AS/400 kommer best ut. Undersøkelsen tok for seg dataanlegg med over 1000 PC-er, og kostnadene inkluderer maskinvare, programvare, utvikling og vedlikehold.

AS/400 er, ifølge Herholdt-Rasmussen, stabil. Han hevder at et AS/400 anlegg kan være tilgjengelig 99.98% av. Dette tilsvarer en ikke-planlagt nedetid på bare 1.75 time i året. Herholdt-Rasmussen forteller videre at et PC-basert anlegg til sammenligning typisk har en oppetid på 91.8%, noe som tilsvarer at anlegget er ute av drift i 19 dager i året.

Denne tapte tiden gjenspeiler seg i lavere produktivitet hos brukerne og dermed også bedriften.

Selv om AS/400 er lite kjent for mange, er det utviklet så mye som 28.000 applikasjoner for systemet.

- Systemet er enkelt å utvikle på. Det er et objekt-orientert system og passer som hånd i hanske med objektbaserte Java, forteller Herholdt-Rasmussen.

Han forteller videre at mange av applikasjonene er konvertert fra Windows NT eller UNIX.

- AS/400 applikasjoner er raske å selge og raske å implementere. Typisk utviklingstid er 6 til 8 måneder, noe som er 6 til 8 uker mindre enn tilsvarende utvikling for de andre systemene.

Det er også mulig å integrere Intel Pentium-basert prosessering inn i den RISC-baserte AS/400-miljøet. Dette gjøres ved hjelp av et IPCS-kort (Integrated PC Server) som selges som et tillegg til AS/400-serien. Det kan nå kjøres i både OS/2 og Novell NetWare miljøene. Lotus Domino for OS/2 følger uten ekstra kostnader med IPCS-kortet.

Til toppen