BEDRIFTSTEKNOLOGI

Asia-kapitalist skeptisk til fransk UMTS

Frankrike er det siste av de store europeiske markedene som skal fordele mobillisenser for tredje generasjons mobiltelefoni. Svakt aksjemarked kan bety at interessen for de franske mobillisensene vil skrante. Allerede er de hesteste kandidatene i ferd med å betakke seg.

Ett av de selskapene som har vært mest aktiv på den europeiske mobilfronten er Hong Kong-selskapet Hutchison Whampoa, som så langt er den største ikke-europeiske investor i det europeiske telekommarkedet. Selskapet figurerer blant annet på søkerlistene til en av de fire svenske mobillisensene.

Hutchison varsler nå at Frankrike ikke lenger er like interessant for selskapet på grunn av prisnivået for de europeiske mobillisensene.

Styreformann i Hutchison, Li Ka-shing, sier til Bloomberg at en søknad på en av de franske UMTS-lisensene vil legge ekstra byrde på selskapet, siden selskapet allerede er representert i Storbritannia, Italia og Østerrike etter landenes respektive auksjoner.

Selskapet trakk seg i august fra en UMTS-auksjon i Tyskland etter at den samlede prisen for landets fem mobillisenser endte på over 400 milliarder kroner.

- Jeg tror noen investorer spør seg om hva som er de underliggende verdiene i disse 3G-forretningene, sier analytiker Philip Tulk i Lehman Brothers, til Bloomberg.

Årsaken til det høye prisnivået på det europeiske UMTS-lisensene er at de fleste av de større nasjonene har valgt auksjoner som fordelingsmetode, og de eksisterende GSM-operatørene er mer eller mindre nødt til å by på lisenser for å fortsatt regne med å være en aktør av en viss størrelse i markedet.

Auksjonsformen er valgt i Storbritannia, Tyskland, Italia, Nederland og Østerrike, mens kommende auksjoner blant annet planlegges i Sveits og Frankrike. De franske lisensene skal tildeles i juni neste år etter en såkalt skjønnhetskonkurranse eller anbudskonkurranse der aktørene konkurrerer om utbygningstakt og dekningsgrad heller enn å betale mest uten å få spesielle krav knyttet til utbygning. Søknadsfristen for mobillisensene er 31. januar. De fire utvalgte må budsjettere med en avgift på 40 milliarder kroner hver fordelt over 15 år.

Hutchison sier offisielt at beslutningen om ikke å delta ennå ikke er tatt.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.