Asia passerer Nord-Amerika

Om kort tid - trolig allerede iløpet av året - vil det være flere mobiltelefonbrukere i Asia enn i hele Nord-Amerika, viser prognoser Ericsson la fram under Asia Telecom '97 i Singapore mandag.

Om kort tid - trolig allerede iløpet av året - vil det være flere mobiltelefonbrukere i Asia enn i hele Nord-Amerika, viser prognoser Ericsson la fram under Asia Telecom '97 i Singapore mandag.

Ericsson-tallene viser at det i januar i år var 137 millioner mobiltelefonbrukere i verden. 47 millioner av dem er å finne i Nord-Amerika, 43 millioner i Asia, mens Europa og Sør-Amerika ligger på henholdsvis 36 og 6 millioner abonnenter.

Den klart kraftigste veksten finner man nå i Asia, og ifølge nestsjef Kurt Hellström i Ericsson kan Japan alene regne med 10 millioner nye brukere iløpet av ett år.

- Veksten er enorm i hele Asia, og langt høyere enn noe annet sted i verden. Tidlig i år passerte Japan 20 millioner mobilabonnenter, og Ericssons prognoser antyder at dette markedet alene vil passere 45 millioner brukere i år 2000, sier Hellström.

Ifølge den internasjonale telekommunikasjonsunionen, ITU, var abonnent-tilveksten i Sørøst-Asia på hele 84 prosent i 1996 - en økning på over 40 millioner abonnenter siden 1990.

ITUs finske generalsekretær, Pekka Tarjanne, sier det er få - om noen - regioner i verden som kan konkurrere med Sørøst-Asia når det gjelder salg av telekomutstyr, og ingen som kan matche asiatene når det gjelder markedspotensial. Av kapitalen på omlag 160 milliarder dollar som er reist gjennom privatiseringer av ulike telekomselskaper i årene 1984-1996, sto Sørøst-Asia for 54 prosent, poengterer han.

I enkelte asiatiske U-land vokser mobiltelefoni raskere enn fasttelefoni. Kambodsja er ett eksempel på det, i tillegg til at land som Sri Lanka, Filippinene, Thailand og Malaysia i skrivende stund befinner seg tett opptil krysningspunktet.

De store telekomselskapene har for alvor fått opp øynene for de enorme mulighetene som ligger i de asiatiske markedene. Det ferskeste eksemplet, som de faste leserne av digi vil kjenne til, er Nokia og Ericssons samarbeid med den japanske telegiganten NTT om å utvikle et trådløst bredbåndsnett basert på den digitale CDMA-standarden. "Tredje generasjons mobiltelefoni" kaller NTT systemet som vil gjøre trådløs overføring av video mulig.

Det er NTT DoCoMo som står bak utviklingsprosjektet, som skal ta i bruk bredbånds CDMA-teknologi med fem megahertz båndbredde. I fagterminologien benytter man begrepet W-CDMA som står for wideband code division multiple access. Målet er i første omgang å utvikle en løsning som kan overføre data i hastigheter på 384 kilobit per sekund. På sikt håper imidlertid troikaen å kunne tilby trådløs datakommunikasjon i hastigheter opp mot hele to megabit per sekund.

Til toppen