KARRIERE

Asiater inntar Silicon Valley

En amerikansk undersøkelse viser at omtrent en fjerdedel av teknologi-selskapene i Silicon Valley ledes av immigranter. Nesten 30 prosent av de nye IT-selskapene er startet av kinesiske og indiske entreprenører.

Therese Werenskiold
5. juli 1999 - 13:59

Undersøkelsen er foretatt av Public Policy Institute i California, og ansvarlig for undersøkelsen er AnnaLee Saxenian som er professor ved Berkeley-universitetet.

Ifølge undersøkelsen er nesten 30 prosent av de nye IT-selskapene startet av kinesiske og indiske entreprenører. På midten av 80-tallet var det bare 13 prosent.

Silicon Valley-selskaper som er ledet av immigranter omsatte for 16,8 milliarder dollar og ansatte omlag 58.000 mennesker i 1998. Ifølge Saxenian er tallet på immigranter som starter IT-selskaper også på vei opp.

Undersøkelsen satte fokus på kinesiske og indiske immigranter fordi det er disse som utgjør den største andelen av immigrerte IT-medarbeidere i Nord-California.

Mellom 80 og 90 prosent av IT-selskapene som er startet av immigranter, er startet av entreprenører fra Taiwan, India og Kina.

IT-selskapene i Silicon Valley har lenge klaget over mangel på kvalifisert arbeidskraft, og hevder at dette har svekket deres konkurranseevne. Kritiske røster mener immigrantene er villige til å jobbe for lavere lønninger, og at de dermed tar jobben fra amerikanerne og senker det generelle lønnsnivået, skriver Wired News.

Saxenian sier det ikke finnes noe bevis for at immigrantene har bidratt til å senke lønningene i det meget godt betalte jobbmarkedet i Silicon Valley. Hun mener til og med at det motsatte er tilfelle.

- Det er viktig å ta med i betraktningen at immigrantene starter hundrevis av nye bedrifter, som igjen genererer jobber og inntekter til California, skriver hun i rapporten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.