Asiatere danker ut Nokia i mobilkamera-racet

Markedet for mobiltelefoner med innebygget digitalkamera er spådd en rask vekst, og nå kommer tall som bekrefter optimismen. Men Nokia må få opp farten.

Markedet for mobiltelefoner med innebygget digitalkamera er spådd en rask vekst, og nå kommer tall som bekrefter optimismen. Men Nokia må få opp farten.

Nokia er med sin markedsandel på 37,2 prosent i andre kvartal i år uten sammenligning den største mobiltelefonprodusenten i verden. Men i det siste har det begynt å dukke opp tall og produkter som kan svekke utsiktene for selskapet fremover.

For nå vil mobilnett-operatørene ha tilbake makten. Selskaper som British Telecoms O2 og Vodafone starter nå salget av telefoner med deres egen logo på. Selskapene har bestilt millioner av telefoner fra Asia og det av gode grunner. For de asiatiske leverandørene har utvilket avanserte telefoner til de japanske og sørkoreanske nettene, blant annet med kamera. Taiwanske HTC har også gjort det skarpt med sine Windows-basert PDA/mobiltelefoner.

Les også:

Ifølge en ny rapport fra Strategy Analytics, omtalt tidligere i dag i The Mercury News og hos nyhetsbyrået Reuters (den ferdige rapporten vil bli publisert i morgen, tirsdag 5. november), er det de asiatiske mobiltelefonprodusentene som er klart mest på hugget innen 'fotomobilmarkedet'.


Omtrent 9,5 millioner mobiltelefoner med tilkoblingsmulighet for digitalt kamera ble solgt i verden i årets ni første måneder. Det største markedet finner en naturligvis i iMode-landet Japan, som tok unna 97 prosent (7,9 millioner enheter) av alle kameramobiler i den sørøstasiatiske regionen i perioden.

Og det er en japansk produsent, Sharp, som selger flest kameramobiler. Selskapet er ikke en gang blant verdens ti største mobiltelefonprodusenter, men har nå funnet en nisje der de banker konkurrentene skikkelig.

Sharp solgte tre millioner kameramobiler i årets tre første kvartaler.

Markedsleder Nokia, som har 37 prosent av mobilmarkedet, lot med andre ord konkurrentene selge millioner av kameramobiler før selskapet selv lanserte sin første bildetelefon i sommer.

Ifølge det amerikanske analysefirmaet Strategy Analytics vokste markedet for mobile kameratelefoner svært raskt fra andre kvartal til tredje kvartal - opp fra 3,2 millioner solgte enheter til 4,6 millioner enheter. Veksten ventes å fortsette eksponentielt ettersom kameramobiler fremdeles utgjør en forsvinnende liten del av det totale mobilmarkedet: Nokia anslår at det blir solgt 400 millioner mobiltelefoner totalt i år, mens rivalene Motorola og Sony Ericsson har nedjustert sine prognoser til 390 millioner enheter i år.

Sharps hardeste konkurrenter i kameramobil-markedet oppgis å være japanske NEC og Matsushitas forbrukerelektronikk-merke Panasonic. Dernest følger Toshiba, Casio og sørkoreanske Samsung Electronics.

Nokia solgte anslagsvis 220.000 kameramobiler i tredje kvartal, ifølge Strategy Analytics.

Les også:

Til toppen