BEDRIFTSTEKNOLOGI

Askim-selskap vil utfordre DAB i Norge

Et Askim-selskap søker tillatelse til å teste en teknologi som kan utkonkurrere DAB radio.

Det er stor skepsis til at det norske FM-nettet skal stenges i 2014 og at alle norske radiolyttere innen da må over på DAB-mottak.

Det vil i så fall innebære at nærmere 15 millioner radioapparater må skiftes. Det vil koste anslagsvis 25 milliarder kroner.

Nero Publishing og Noble Records i Askim tilbyr et noe overraskende alternativ. I en pressemelding forteller Kristian Aartun, som er daglig leder i begge, at de vil etablere et nytt sendesystem i Norge, i konkurranse med DAB. (Nero er pr-selskapet, mens Noble har rettighetene til det nye sendesystemet.)

Nero Publishing har søkt om begrenset frekvenstillatelse for å teste FMeXtra-teknologien i Norge. Aartun har forhandlerlisens for systemet i Skandinavia. FMeXtra hevdes å være vesentlig rimeligere enn DAB.

DAB krever en full fornyelse av alt utstyr hos både kringkaster og lytter. FMeXtra tilbyr derimot digital radio gjennom en teknologi som krever bare beskjedne investerer for å oppgradere eksisterende senderutstyr, og svært rimelige tillegg til dagens FM-radioer.

Prinsippet går ut på at man bruker de samme FM-frekvensene som i dag til å kringkaste digitale radiosignaler. En radiostasjon kan fortsette å bruke den samme FM-frekvensen som i dag. Digitaliseringen av signalet innebærer at frekvensen kan brukes til å sende flere forskjellige programmer samtidig, og til å oppgradere lyden til ekte 5.1 surround.

Det er Digital Radio Express i USA som har utviklet systemet. FMeXtra ble første gang demonstrert i mars 2005, og brukes i dag av kringkastere i USA, Australia og Italia.

Forholdet mellom FMeXtra og DAB behøver ikke oppfattes som et enten-eller, men kan være sameksisterende måter å kringkaste digitalt.

For uavhengige lokalradioer kan FMeXtra vise seg regningssvarende, og det skulle ikke være noen større utfordring å lage mottakere for både DAB og FMeXtra, på samme måte som de fleste DAB-mottakerne på markedet i dag også tilbyr FM.

Post- og teletilsynet er positivt innstilt til at FMeXtra blir utprøvd i Norge, men vil ikke gi permanente tillatelser før i forbindelse med dem nye konsesjonsperioden for lokalradio som begynner 1. januar 2008.

Norges Lokalradioforbund (NLF) ønsker også å få vite mer om FMeXtra-teknologien, og skal ifølge VG ha avtalt møte med Aartun i Nero Publishing i slutten av august.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.