JUSS OG SAMFUNN

Assange etterforskes igjen for voldtekt

Svensk påtalemyndighet har ombestemt seg igjen om anklagen mot Wikileaks-lederen.

1. sep. 2010 - 12:31

Stockholm (NTB-TT-AFP): Etter mye om og men velger svensk påtalemyndighet likevel å etterforske WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange for voldtekt.

Påtalemyndigheten har også bestemt at etterforskningen av påstandene om seksuell trakassering skal utvides til å gjelde alle hendelsene i anmeldelsen av Assange.

– Det er grunn til å tro at det er blitt begått en kriminell handling. Tatt i betraktning informasjonen vi har i øyeblikket, er min vurdering at klassifiseringen av forbrytelsen er voldtekt, sier førstestatsadvokat Marianne Ny.

WikiLeaks' grunnlegger ble i forrige måned siktet for voldtekt etter at to kvinner beskyldte ham for overgrep. Senere ble statusen hans endret til siktet for trakassering, før siktelsen igjen ble utvidet onsdag.

– Sint og skuffet
Assange selv hevder anklagene er del av en svertekampanje for å ødelegge for nettstedet han driver. WikiLeaks har blant annet offentliggjort hemmelige amerikanske dokumenter om krigen i Afghanistan.

– Min klient er sint og svært skuffet og spør meg hvordan dette kan skje. Først jager de ham, så opphever de beslutningen, og nå har vi rykket tilbake til start, sier Assanges forsvarer Leif Silbersky.

Førstestatsadvokat Marianne Ny ønsker ikke å si om hun ønsker å pågripe den australske 39-åringen igjen.

– Dette er spørsmål som angår etterforskningen og som vi ikke kan kommentere, sier Ny.

Kritisert
Den svenske påtalemyndigheten er blitt kritisert for sin håndtering av saken fra første stund. Lørdag 21. august opplyste statsadvokat Maria Häljebo Kjellstrand at Assange var siktet for voldtekt og voldtektsforsøk, men etter noen timer kunngjorde en annen statsadvokat at siktelsen var trukket.

De to kvinnene som har anmeldt Assange, skal ha møtt ham i forbindelse med en forelesningsturné i Sverige. Ifølge nyhetsbyrået TT er de mellom 25 og 35 år gamle.

– Har fått oppreisning
Advokat Claes Borgström, som representerer begge kvinnene, er svært fornøyd med at Assange igjen skal etterforskes for voldtekt. Han mener onsdagens avgjørelse innebærer en klar skjerping av den opprinnelige siktelsen og sier kvinnene nå har fått en form for oppreisning.

– De er jo blitt beskyldt for å ha fortalt en oppdiktet historie.

Tirsdag ble det kjent at Assange har søkt om arbeids- og oppholdstillatelse i Sverige. Søknaden skal ha blitt levert få dager for voldtektsanklagene mot ham ble offentlig kjent.

Migrationsverket i Sverige vil ikke gå inn på bakgrunnen for søknaden, men trolig ønsker Assange å registrere seg som ansvarlig utgiver av WikiLeaks. Nettstedet bruker svenske Piratpartiets tekniske utstyr for å legge ut materiale på internett. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.