Assange kan utleveres

Tapte i britisk høyesterett i dag.

Assange kan utleveres
Britisk høyesterett har bestemt at Wikileaks grunnlegger, Julian Assange, kan utleveres til Sverige. Han vurderer nå anke til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Bilde: Peter Macdiarmid/Getty Images/All Over Press

London (NTB-Reuters): Britisk høyesterett har besluttet at WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange kan utleveres til Sverige, der han er siktet for seksuelle overgrep.

Et flertall på fem av sju dommere i britisk høyesterett gikk onsdag inn for å opprettholde avgjørelsen om å tillate utlevering av Julian Assange. Han fikk dermed ikke gjennomslag for sin påstand om at den europeiske arrestordren som er utstedt mot ham, og som utleveringen bygger på, er ugyldig.

– Utleveringsbegjæringen mot Assange er fremmet på lovlig vis, og hans anke mot utleveringen er derfor avvist, sa høyesterettsjustitiarius Nicholas Phillips.

To kvinner har rettet anklager mot Julian Assange i Sverige. Han er siktet for en voldtekt og flere tilfeller av seksuelle overgrep.

Overgrepene skal ha skjedd sommeren 2010. Assange ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men ble senere løslatt mot kausjon.

Utlevering til Sverige er siden blitt godkjent i to lavere rettsinstanser, men Assange har anket kjennelsen helt til britisk høyesterett.

Den 40 år gamle australieren har nå muligheten til å anke saken videre til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Assange grunnla WikiLeaks i 2006 og ble verdenskjent da han fikk hendene på store mengder graderte dokumenter fra USA. (©NTB)

Saken oppdateres.

    Les også:

Les mer om: