Assanges arrestordre blir stående

Svenske myndigheter nekter for at saken har tatt lengre tid enn den burde.

Assanges arrestordre blir stående
FASTLÅST SITUASJON: Julian Assange har oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London i over to år, siden 19. juni 2012, etter at britisk høyesterett besluttet at han skulle utleveres til Sverige. Der er han etterlyst og innkalt til avhør i forbindelse med anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner. Bilde: Action press/All Over Press

Stockholm (NTB-DPA): Svensk påtalemyndighet har avvist en begjæring om å oppheve arrestordren for WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange.

I november 2010 ble australske Julian Assange etterlyst av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010.

Forrige uke skrev hans svenske forsvarere et 13-sider langt brev hvor de ba påtalemyndigheten om å oppheve arrestordren på sin klient. I tillegg stilte de spørsmålstegn ved at saken trekker ut i tid. De spurte også hvorfor påtalemyndigheten nekter å avhøre Assange i London, hvor han har tilbrakt de siste to årene i asyl på den ecuadorianske ambassaden.

I et seks sider langt svar skriver påtalemyndigheten at et avhør med Assange i London ikke vil være effektivt nok. Myndighetene nekter for at saken har tatt lengre tid enn den burde.

Påtalemyndigheten avviser videre forslaget om å oppheve arrestordren, ettersom de mener det fortsatt er fare for at Assange kan rømme, men motsetter seg ikke advokatenes begjæring om en ny høring om varetektsfengsling i saken.

Fakta om Julian Assange

* Australske Julian Paul Assange (42) grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks, som publiserer hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

* I november 2010 ble han etterlyst av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010.

* Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

* I februar 2011 besluttet en britisk domstol at Assange kan utleveres til Sverige, men kjennelsen ble anket. Assange sa han fryktet at Sverige planla å utlevere ham videre til USA. Britisk høyesterett stadfestet utleveringsordren i mai 2012.

* I juni 2012 søkte Assange tilflukt i den ecuadorianske ambassaden.

* I august 2012 ble han innvilget asyl i Ecuador, men britiske myndigheter nektet ham fritt leide ut av landet.

* Assange stiftet i 2013 Wikileakspartiet som stilte til valget i Australia. Han stilte selv som kandidat ved senatorvalget i delstaten Victoria, men fikk kun 1 prosent av stemmene. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: