RESULTATERFINANS

AST sier opp 37 prosent

Den Samsung-eide PC-produsenten AST varsler at ytterligere 1100 ansatte må gå. Nedskjæringene rammer ikke virksomheten i Norge.

Eirik Rossen
4. des. 1997 - 11:50

En første bølge med oppsigelser i april skar ned arbeidsstokken fra noe over 4000 til rundt 3000. Nå forsvinner ytterligere 1100 arbeidsplasser. Denne omstruktureringen gjelder virksomheten i Nord-Amerika og i Asia. Hva som skjer i Europa ventes kunngjort i løpet av et par uker.

Utenom å trimme arbeidsstokken, betyr omorganiseringen en ny fokus på spesifikke markeder, med særlig vekt på små- og mellomstore bedrifter. Man skal også endre produksjonen og legge opp en modell der PC-er ikke bygges før de er bestilt. Et forsterket samarbeid med morselskapet Samsung gjør at AST får mer ut av produksjonsanlegget i Dogguan i Kina.

ASTs globale markedsandel har sunket til 0,8 prosent, mot 1,8 prosent for et år siden, og selskapet selger bare halvparten så mange PC-er som før. Selskapet framstår som den typiske mellomstore leverandøren som ikke greier å stå i mot den sterke konkurransen fra Compaq, Dell, Hewlett-Packard og IBM.

Sør-Koreas økonomiske problemer gjør at flere lurer på hvor lenge Samsung kan fortsette å la AST gå med tap. Analytikere fra IDC vurderer Samsungs engasjement som langsiktig, men at det må ble en framgang det kommende året.

Administrerende direktør Lars Frydenlund i AST Norge sier at mens målet for konsernet er å bli lønnsomt i 1999, tar den norske datteren sikte på å tjene penger i 1998. Han anslår markedsandelen i Norge til mellom fire og fem prosent av totalen, men understreker at AST bare retter seg mot næringsmarkedet.

- Hva de strukturelle endringene i Europa vil gå ut på, vet jeg ikke, sier Frydenlund. - Jeg går ut fra at vår organisasjon heller vil forsterkes der det trengs. Oppsigelser blir det ikke. Men vi må bidra med vårt for at konsernet som helhet skal bli lønnsomt.

24. november inngikk AST Norge en distribusjonsavtale med Ingram Micro. Avtalen kommer i tillegg til ASTs eksisterende avtaler med Santech Micro Group og Scribona. I midten av oktober kunngjorde AST en avtale med Telenor Bedrift for distribusjon av nettverks- og multimedia PC-er til skoleverket gjennom Nasjonalt læremiddel senter.

Et sentralt argument i ASTs markedsføring, er at maskinene er svært støysvake, med et lydnivå på under 26 dB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.