BEDRIFTSTEKNOLOGI

Astra blir enda større på satellitt

Europas største distributør av kringkasting via satellitt, Astra, blir verdets største etter å ha kjøpt GE American Communications for 5 milliarder dollar.

Frode Eriksen
29. mars 2001 - 04:00

Det er det Luxembourg-registrerte selskapet Société Européenne des Satellites S.A. (SES) som eier og driver satellittnettet Astra som i hovedsak driver med distribusjon av TV-kanaler.

SES kjøpte i juni i fjor halvparten av det svenske satellittselskapet NSAB for en milliard kroner med varsel om ny konkurranse i det nordiske markedet der Telenor dominerer. Den andre eieren er statlige Swedish Space Corporation (SSC).

Astra har før GE-kjøpet 78 millioner tilknyttede hjem. Det europeiske selskapet har lenge hatt lyst på GEs satellittvirksomhet og betaler nå med 2,7 milliarder dollar i kontanter og resten i SES-aksjer.

I en uttalelse fra selskapet heter det at SES Global vil bli verdens ledende bredbånds satellittleverandør med 28 egne satellitter og 13 satellitter der selskapet eier andeler. Med oppkjøpet når selskapet kunder i så og si alle verdensdeler, inkludert USA, der selskapet fra før var fraværende.

Selskapet vil ende med et pro formaresultat i 2000 på vel 1,4 milliarder euro, og markedsverdien på selskapet ligger etter fusjonen på vel 14 milliarder euro.

Planen er nå å selge ut ytterligere aksjer i forbindelse med en planlagt børsnotering i USA. Fra før er 18 prosent av aksjene på andre hender, målet er 25 prosent. GE vil eie 21,5 prosent av selskapet. Emisjonen skal etter planen skaffe selskapet 700 millioner dollar i ny kapital som skal utgjøre en del av oppkjøpet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.