Astronomiske forventninger i Globalstar

Inntekter på 4,5 milliarder kroner og inntil 1 million telefoner ute i markedet innen utgangen av år 2000; Dét er målet for det USA-baserte satellittelefonsystemet Globalstar som lanserte seg og sine mobiltjenester under Telecom-messen i Genève denne uka.

Inntekter på 4,5 milliarder kroner og inntil 1 million telefoner ute i markedet innen utgangen av år 2000; Dét er målet for det USA-baserte satellittelefonsystemet Globalstar som lanserte seg og sine mobiltjenester under Telecom-messen i Genève denne uka.

Allerede har de tre leverandørene av mobiltelefoner til Globalstar - Ericsson, Qualcomm og italienske Telital - mottatt bestillinger på 300.000 telefoner, noe de tre leverandørene mener er gode nyheter. Et selskap som Qualcomm har brukt telekom-messen til å fortelle at Globalstar vil selge mellom 500.000 og 600.000 telefoner allerede neste år.

Og optimistiske bør de være, for ifølge Globalstar trenger selskapet 500.000 brukere på sitt satellittbaserte mobiltelefonnett, om selskapet skal kunne gå break-even. Og hver kunde må oppfylle selskapets målsetting om at hver kunde skal ringe minst fem minutter hver dag.

Men aller helst burde selskapet ha kundene nå.

På en pressekonferanse på Telecom '99 i Genève den uka offentliggjorde Globalstar tall for hva selskapet mener er totalmarkedet for mobiltelefoni via satellitt, nemlig 600.000 innen utgangen av år 2000 og 3 millioner i år 2002. Det betyr at Globalstar alene skal være markedsleder allerede neste år.

Selskapet lanserer en brukervennlig test-tjeneste i en rekke markeder som USA, Canada, Brasil, Argentina, Korea, Sør Afrika og i enkelte europeiske land, for å øke interessen. En fullverdig tjeneste blir ikke etablert før om noen måneder.

Forretningsplanen baserer seg på at det er 40 millioner potensielle brukere av mobiltelefoner basert på satellitter, betydelig mer enn Globalstars beregnede maksimalkapasitet på 7 millioner kunder. Sammen med konkurrentene vil Globalstar kunne tilby tjenester til maksimalt 12 millioner kunder.

Prisopplysningene som selskapet har publisert forteller at "engros"-prisen på samtaleminutter vil ligge på rundt 47 cent (3,50 kr), mens detaljistprisene i markedet vil ligge på 1,39 - 2,99 dollar (ca. 10 - 22 kroner).

Globalstars infrastruktur består av 48 satellitter i lave jordbaner, og de siste skal komme på plass i november, men selskapet lanserer allerede nå en førsteutgave av sin tjeneste med "nesten" global dekning. Kommunikasjonen mellom satellittene og jorda skjer via en rekke jordstasjoner, som i løpet av neste år skal telle 38.

Så langt har Globalstar unngått hovedkonkurrentene Iridium og ICOs finansielle problemer, og har ifølge tidsskriftet Telecommunications klart seg bra, blant annet takket være en garanti fra Bank of America på 500 millioner dollar.

Til toppen