ANALYSER

Asus har doblet pc-salget i Europa

Voldsom vekst for det taiwanske selskapet.

Gartners rapport om pc-markedet i andre kvartal bekrefter i stor grad trendene som ble presentert i IDCs tilsvarende rapport, som digi.no skrev om i går. Men Gartners rapport inkluderer også en oversikt over det europeiske markedet.

Til sammen ble det levert 24,1 millioner pc-er i EMEA-området, som inkluderer Europa, Midt-Østen og Afrika, i andre kvartal i år. Dette det er en økning på 21,6 prosent på et år.

– For andre kvartal på rad har EMEA pc-markedet vist en vekst på et tosifret antall prosent, noe som signaliserer fortsatt styrke i markedet til tross for usikre økonomiske forhold, sier Ranjit Atwal, en forskningsanalytiker i Gartner, i en pressemelding. Det skal være spesielt i konsumentdelen av markedet at etterspørselen har vært sterk.

– Vi ventet at andelen av mini-bærbare ville synke, men de fortsatte å holde seg på 20 prosent av de totale markedet for bærbare pc-er, noe som indikerer deres permanente tilstedeværelse i pc-markedet i EMEA. Det profesjonelle pc-markedet har blitt mer påvirket av både økonomiske forhold og prisstabilisering, og vi venter at etterspørselen vil ta seg opp i andre halvdel av 2010, sier Atwal.

Veksten er høyest i det sentrale Øst-Europa, fulgt av Vest-Europa, Midt-Østen og Afrika. Økonomiske bekymringer skaper dog usikkerhet i middelhavslandene Portugal, Spania, Italia og Hellas, hvor etterspørselen er mer flyktig.

Tabellen under viser at Acer i løpet av det siste året har passert HP som største pc-leverandør til EMEA-markedet. Veksten på 37,1 prosent siden andre kvartal i fjor blir likevel slått av Asus, som har vokst med imponerende 96,5 prosent. Mye av dette skyldes salg av netbooks.

PC-markedet i EMEA i andre kvartal av 2010 ifølge Gartner.
PC-markedet i EMEA i andre kvartal av 2010 ifølge Gartner.

Også Samsung og Sony skal ha hatt større prosentvis vekst i EMEA enn Acer det siste året, men er fortsatt for små til å få en plass blant de fem største.

Gartner mener det ble levert 82,9 millioner pc-er globalt i andre kvartal i år. Dette skal være en vekst på 20,7 prosent fra samme kvartal i fjor, noe som er noe høyere enn veksten på 19,3 prosent Gartner hadde ventet.

Også globalt opplever Acer betydelig vekst, men på ingen måte nok til å passere HP som største leverandør. Globalt opplever dessuten også Lenovo større vekst enn Acer og har posisjonen som fjerde største pc-leverandør, mens selskapet ikke er blant de fem største i EMEA-markedet.

Asus opplever en fantastisk vekst også globalt, men ikke like høy som i EMEA.

Det globale PC-markedet i andre kvartal av 2010 ifølge Gartner.
Det globale PC-markedet i andre kvartal av 2010 ifølge Gartner.

– Forbruket til sluttbrukerne vokste med omtrent 13 prosent i andre kvartal. Gjennomsnittprisen fortsetter å falle, men mye langsommere enn i de to siste årene, forteller Gartner-analytikeren Mikako Kitagawa i en pressemelding.

– Veksten i netbook-markedet sank betraktelig i andre kvartal av 2010, men veksten er fortsatt høyere enn veksten i det generelle markedet for bærbare pc-er, forteller hun.

I de to foregående kvartalene har veksten for netbooks eller mini-bærbare vært på over 70 prosent, mens den i andre kvartal i år var på 20 prosent.

HPs vekstrate er lavere enn markedet generelt. Dette skyldes ifølge Gartner at selskapet blant annet har forsøkt å opprettholde marginene i nøkkelmarkeder og ikke har deltatt i det aggressive priskappløpet som har blitt sett i Asia og Stillehavsregionen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.