BEDRIFTSTEKNOLOGI

AT&T-fusjon i fare

- En fusjon mellom AT&T og ethvert Bell-selskap er "utenkelig" fordi det vil underminere konkurransen både på internasjonal og lokal telefoni, sier FCC-leder Reed Hundt. Dermed ser det mørkt ut for en eventuell fusjon mellom AT&T og SBC Communications.

Øystein Kvistad
20. juni 1997 - 15:38

Det var i slutten av mai Wall Street Journal skrev at AT&T Corp. og SBC Communications Corp. diskuterer en mulig sammenslåing av de to selskapene. En eventuell fusjon verdsettes til over 350 milliarder kroner og vil gi det nye selskapet kontrollen over 25 prosent av det amerikanske telefonmarkedet og over 60 prosent av det amerikanske markedet for internasjonal telefoni.

Verken AT&T eller SBC har ennå bekreftet at de to selskapene diskuterer en sammenslåing - en fusjon som, dersom den blir noe av, vil representere den største endringen i USAs telekomindustri siden oppdelingen av Bell i 1984.

Og det ser det mørkt ut akkurat nå: I sin tale på Brookings Institution torsdag uttalte nemlig lederen for de amerikanske telekommyndighetene, Reed Hundt, at en sammenslåing mellom AT&T og ethvert Bell-selskap vil gi en "maktkonsentrasjon som er utenkelig", skriver Bloomberg.

Hundts kommentar kommer en uke etter at AT&Ts toppsjef Robert Allen beskrev fordelene ved å kjøpe et Baby Bell-selskap. Allen ville heller ikke da bekrefte ryktene om at AT&T vurderer å fusjonere med det største Baby Bell-selskapet, SBC Communications.

I kjølvannet av disse ryktene og Allens uttalelser, sa Hundt at det "er rett og rimelig" at myndighetene gir "klar veiledning til selskaper om fusjoner de anser som utenkelige eller mulige" å gjennomføre, skriver Newsbytes.

Telekomanalytiker Jeffrey Kagan sier til nyhetsbyrået at virkningen av Hundts uttalelser trolig vil være fatal for eventuelle fusjonsplaner mellom AT&T og SBC:

- Hvis du får politikere og regulatorer til å se på en slik fusjon som uheldig, er den så godt som avlivet. Hundt har avfyrt det første skuddet. Hvis andre følger etter, dør hele avtalen, sier Kagan.

Den nye amerikanske teleloven, som kom ifjor høst, åpnet det nordamerikanske markedet for full konkurranse og dermed også for flere fusjoner mellom store telekomselskaper, deriblant Bell Atlantics foreslåtte oppkjøp av Nynex Corp. til den nette sum av 160 milliarder kroner.

Så sent som i april i år ble SBCs oppkjøp av Pacific Telesis Group til 116 milliarder kroner sluttført. Dette er nå USAs nest største telefonselskap - nest etter AT&T.

Om AT&T og SBC slås sammen, vil det nye selskapet få en årlig omsetning på svimlende 80 milliarder dollar, nærmere 563 milliarder kroner og kontrollere over halvparten av det amerikanske markedet for internasjonal telefoni. Det siste gjør det neppe noe enklere å få de amerikanske telemyndighetenes velsignelse for en eventuell fusjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.