AT&T vurderer historisk handel

AT&T mener selskapet er blitt for lite, og vurderer kjøp av telekomaktøren GTE Corp. Om handelen går i orden vil det dreie seg om en historisk prislapp, på over 350 milliarder kroner.

AT&T er den største av telekomselskapene i USA men har de siste årene slitt med stadig sterkere konkurranse på alle fronter.

Mens WorldCom og British Telecom (BT) slåss om MCI, har AT&T allerede vurdert sitt neste steg. I vår lot de amerikanske telemyndighetene, FCC, det skinne igjennom at AT&Ts planer om å kjøpe en av de syv Baby Bells, SBC Communication, ikke ville bli godkjent. Nå vurderer AT&T et annet kjøpsobjekt, GTE Corp, som er en av de største aktørene på lokaltelefoni i USA.

Om den handelen går i orden blir det uansett den største noen sinne, beregnet til rundt USD 50 milliarder.

USA Today skriver at representanter for de to selskapene har vært i samtaler med hverandre, uten at noen har ønsket å bekrefte det.

Om WorldCom kjøper MCI vil det nye selskapet være den hittil største ufordreren til AT&Ts siden 1984, da telemyndighetene skilte ut AT&Ts lokaltelefoni i syv omtrent like store selskaper, også kalt Baby Bells.

Hvis MCI velger British Telecom vil AT&Ts få meget sterk konkurranse på sitt satsingsområde som er de internasjonale markedene.

Uansett møter AT&T stadig flere og sterkere konkurrenter i form av nye fusjonerte selskap eller allianser.

GTE driver i dag lokaltelefoni i over halvparten av de amerikanske statene og ligger etter omsetning som nummer to, bare slått av Bellsouth. Selskapet har vokst i rikstelefonmarkedet de siste årene - ofte på AT&Ts bekostning. Selskapet har et solid datanett for næringslivskunder etter oppkjøp og utbygging.

Analytikere USA Today har snakket med, mener at når myndighetene får sett nærmere på et slikt oppkjøp, kan det vise seg at det hadde vært lettere for AT&T å kjøpe BSC Communications. Også for aksjeeierne vil oppkjøp av BSC Communications kunne være lettere å svelge. GTE ($47 milliarder) er nemlig priset vesentlig høyere i forhold til omsetning enn AT&T ($71 milliarder).

Til toppen