JUSS OG SAMFUNN

Atea anmelder eks-direktør og konkurrent

Mener seg utsatt for grovt tyveri av forretningshemmeligheter.

Ateas danske hovedkvarter i Ballerup.
Ateas danske hovedkvarter i Ballerup. Bilde: Pressefoto/Torben Klint
15. des. 2015 - 10:03

Den største korrupsjonssaken i nyere dansk historie tar en ny dramatisk vending i dag, ved at den norske IT-giganten Atea politianmelder en tidligere salgsdirektør og det konkurrerende selskapet 3A-IT.

Atea har varslet pressekonferanse ved sitt danske hovedkontor i Ballerup klokken 12 tirsdag, der konsernsjef Steinar Sønsteby og den danske direktøren Morten Felding nå er til stede.

digi.no har tirsdag morgen vært i kontakt med Sønsteby på telefon. Han ønsker ikke å kommentere saken før etter pressekonferansen.

Anmeldelsen er knyttet til en luksustur til Dubai og mulig bestikkelse av tidligere ansatte i Sjælland fylke, som angivelig skal ha røpet fortrolig anbudsinformasjon om en lukrativ IT-kontrakt.

Smøreturen er et sentralt punkt i den pågående korrupsjonssaken, som slo ned som en bombe i sommer. I alt er over et dusin personer siktet for bestikkelser utbetalt til regionens IT-avdeling. Det omfatter flere tidligere og minst én nåværende Atea-ansatte.

– Atea vurderer nå at formålet med Dubai-turen i 2014 var å flytte kunder fra Atea til 3A-IT, skriver selskapet i en børsmelding.

Forretningshemmeligheter

Det er Atea Danmark som går til anmeldelse av sin tidligere salgsdirektør, som de mistenker for å ha systematisk samlet inn forretningshemmeligheter og gitt disse videre til det konkurrerende selskapet 3A-IT, som han var med å etablere i januar 2015.

– Vi mener å kunne bevise at det ulovlig er innhentet og videreformidlet forretningshemmeligheter av betydelig omfang, sier konsernsjef Steinar Sønsteby.

Flere måneder med intern etterforskning har ifølge Atea avdekket forhold som de hevder utgjør grove brudd på markedsføringsloven.

Stiger på børs

Anmeldelsen tas godt imot i markedet. På Oslo Børs er Atea-aksjen i skrivende stund opp 4,23 prosent til 74,50 kroner.

– Dette fjerner en usikkerhet rundt selskapet som har pågått lenge. Atea har tidligere varslet at de ville komme med en konklusjon etter den interne etterforskningen i løpet av fjerde kvartal. Det er det vi ser nå, sier IT-analytiker Erik Hjulström i Fondsfinans til digi.no.

Hjulström har en nøytral kjøpsanbefaling med kursmål på 85 kroner.

Taust hos 3A-IT

digi.no har forsøkt å få 3A-IT i tale. Ingen av de fire direktørene tar telefonen. På sentralbordet får vi opplyst at det ikke er noen til stede som vi kan snakke med.

Saken oppdateres.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.