JUSS OG SAMFUNN

Atea føler seg utsatt for et komplott

Sterke anklager mot konkurrent og tidligere sjefer: – Det er utført handlinger for å skade Atea.

Atea ved konsernsjef (fra v.) Steinar Sønsteby og den danske direktør Morten Felding leverte i dag sterke anklager mot 3A-IT og tidligere Atea-sjefer. De har også funnet det som skal være en muldvarp som har lekket informasjon i 2015, som nå er siktet og suspendert.
Atea ved konsernsjef (fra v.) Steinar Sønsteby og den danske direktør Morten Felding leverte i dag sterke anklager mot 3A-IT og tidligere Atea-sjefer. De har også funnet det som skal være en muldvarp som har lekket informasjon i 2015, som nå er siktet og suspendert. Bilde: Skjermdump/webcast
15. des. 2015 - 16:17

Det børsnoterte norske IT-selskapet Atea har det siste halvåret vært innblandet i en korrupsjonssak som mangler sidestykke i nyere dansk historie.

– Vi mener hensikten med turen til Dubai, som står sentralt i den såkalte bestikkelsessaken, var å flytte to av våre største kunder fra Atea til 3A-IT, sier konsernsjef Steinar Sønsteby til digi.no.

Under en pressekonferanse i dag, ved det danske hovedkontoret i Ballerup, anklaget han konkurrenten og Ateas tidligere salgsdirektør for å ha stjålet forretningshemmeligheter.

– Det er utført handlinger for å skade Atea. Det er skjedd av tidligere ansatte som forlot Atea for å starte 3A-IT. Atea er et offer i denne saken, mener Sønsteby.

Dette har skjedd: I november 2014 drar to offentlige innkjøpere, én fra region Sjælland og én administrativ leder i Rigspolitiet på en eksklusiv reise til Dubai. Med på turen, som ikke har noe faglig innhold, er tre personer med tilknytning til Ateas danske avdeling.

Smøreturen inkluderer billetter til Formel 1-løp og overnatting på et luksuriøst femstjerners hotell. Regningen på rundt 400.000 kroner er det Atea som plukker opp.

Atea får liten utbytte av denne pengebruken. Kort tid etterpå starter de samme tidligere Atea-sjefene som deltok på luksusreisen konkurrenten 3A-IT. Det nye selskapet blir etablert 43 dager etter Dubai-reisen. Et par måneder senere vinner det nye selskapet en diger felles rammeavtale med Rigspolitiet og region Sjælland.

– Tappet for kundelister

Atea mener å ha funnet bevis for at de ble utsatt for et komplott.

– I vårt arbeid med å bistå politiet i etterforskningen har vi avdekket at vi er blitt tappet for elektronisk informasjon høsten 2014. Jeg er hundre prosent sikker på disse bevisene, sier Sønsteby.

Han utdyper at sporene viser at dette er forretningshemmeligheter som ble sendt ut av Atea med e-post.

– Vi mener de har brukt turen til Dubai, som vi er belastet for, og at de har tappet Atea for kundelister, konsepter, avtaler og kontakter.

Ny muldvarp

Enda en utvikling i saken ble kjent i dag, da det ble klart at dansk politi har siktet nok en nåværende Atea-ansatt.

Sønsteby sier at det kom som en stor overraskelse.

Politiet skal på eget grunnlag har siktet en dansk Atea-ansatt – ikke for den angivelige bestikkelsessaken – men for å ha forsynt 3A-IT med innsideopplysninger fra Atea - også i 2015.

Overfor HR-direktør har vedkommende ifølge Atea erkjent de faktiske forhold. Han skal ha sagt at han har «dummet seg ut», fortalte Ateas danske direktør Morten Felding under dagens pressekonferanse. Felding er selv siktet i bestikkelsessaken.

– Personen som nå er siktet har sagt at han er svært lei seg, men det burde han kanskje ha tenkt på før han sendte informasjon ut av huset, sier Sønsteby til digi.no.

Han bedyrer at han selv ikke vet hva denne personen, som nå er suspendert fra Atea, har lekket av opplysninger. Sønsteby overlater til politiet å etterforske forholdet og ønsker ikke å spekulere i eventuell skade dette kan ha påført virksomheten.

Som nevnt er også den danske toppsjefen Morten Feldig stadig siktet i den såkalte bestikkelsessaken. Årsaken er at han ikke skal ha grepet inn raskt nok da smøreturen til Dubai ble kjent. Denne turen ble for øvrig planlagt og bestilt før Felding ble ansatt som direktør i mai 2014.

Konsernsjef Sønsteby føler seg trygg på at siktelsen mot Felding vil bli frafalt.

– Av de 13 som er siktet for medvirkning til mulig korrupsjon er det 12 som ikke lenger jobber i Atea. Så er Morten siktet for at han ikke grep inn tidlig nok mot en tur. Det er noe helt annet. Vårt syn er at den siktelsen kommer til å bli frafalt når politiet er ferdig med sin etterforskning, sier Sønsteby.

digi.no har forsøkt å få 3A-IT i tale. Ingen av de fire direktørene tar telefonen. På sentralbordet får vi opplyst at det ikke er noen til stede som vi kan snakke med i dag. De har heller ikke svart på e-post.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra