RESULTATERFINANS

Atea: – Lenge leve pc-en. Og fremtiden

Selger mer utstyr og tjenester, men lønnsomheten faller. Konsernsjef Sønsteby hyllet både pc-en og «Tilbake til fremtiden».

Atea-topp Steinar Sønsteby (til høyre i bildet) melder om sterkt pc-salg og omsetningsvekst i tredje kvartal. I dag hyllet han også «Tilbake til fremtiden»-filmene.
Atea-topp Steinar Sønsteby (til høyre i bildet) melder om sterkt pc-salg og omsetningsvekst i tredje kvartal. I dag hyllet han også «Tilbake til fremtiden»-filmene.
21. okt. 2015 - 10:30

Atea omsatte for 5,96 milliarder kroner siste kvartal. Det er rekord for tredje kvartal og 15,2 prosent mer enn samme periode i fjor. Kvartalsresultatene ble presentert i morges.

Driftsresultatet (EBITDA) før avskrivning og engangsposter har lagt på seg 4,1 prosent til 214 millioner kroner.

Marginene er samtidig redusert noe, grunnet økte driftskostnader, slik at netto overskudd faller fra 88 til nå 69 millioner kroner. Det er en reduksjon på 21,5 prosent.

– Lenge leve pc-en

– Noen sier at pc-salget har falt 28 prosent. Det er en tidlig spådom for hele Europa, men slik ser ikke utviklingen ut i Norden. Vi har faktisk tosifret vekst i kvartalet. Lenge leve pc-en. Jeg ser ikke hvordan man skal klare seg uten.

– Jeg har ikke sett noen enhet som kan erstatte pc-en. Og salget er sunt både mot privat næringsliv og offentlig sektor, sa Ateas konsernsjef Steinar Sønsteby under resultatfremleggelsen.

Les om labre pc-tall: Salget bare faller og faller

Sverige drar opp

Atea opplever store forskjeller i landene de opererer i. Sønsteby er spesielt fornøyd med resultatene i Sverige (deres største marked) og Baltikum, som han onsdag morgen omtalte som eksepsjonelt gode.

– Vi vokser veldig mye raskere enn Dustin i Sverige og tar markedsandeler. Samtidig må vi ha kostnadskontroll, og vi minnes om hvordan det kan gå galt når vi ser til Norge, sa Sønsteby.

Virksomheten i Norge og Danmark ble omtalt i mer edruelige ordelag. Her opplever selskapet «bedring fra forrige kvartal». Les svekkelse sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Mye av nedgangen i Danmark skyldes den fortsatt pågående politietterforskningen, der blant annet én nåværende ansatt og tre tidligere Atea-ledere (som siden startet konkurrenten 3A-IT), er siktet for korrupsjon.

Sønsteby om korrupsjonssaken: – Det verste en konsernsjef kan oppleve

I lys av den usikre danske situasjonen er ikke Sønsteby misfornøyd med at EBITDA-resultatet i Danmark har falt fra 77 til 60 millioner danske kroner i tredje kvartal.

Ansetter ny norgessjef

Mot slutten av året vil Atea kunngjøre ansettelsen av ny norgessjef, en stilling konsernsjef Sønsteby påtok seg midlertidig i våres, da han kvittet seg med Dag Fodstad etter misnøye med resultatene på hjemmebane.

Siden har de satt på bremsene, og redusert kostnadene blant annet ved å kappe 50 stillinger og droppe et større kundearrangement (kickoff). Det er også innført en midlertidig ansettelsesstopp.

Les også: Atea-sjefen måtte gå

- Kostnadene hadde økt mer enn vi liker, og strukturen i Atea Norge var blitt for komplisert. De siste fire månedene har vi fikset på dette. Vi har senket kostnadsbildet, selv om det foreløpig ikke fremgår av regnskapet i tredje kvartal, sier Sønsteby i dag.

Tilbake til fremtiden

I dag er vi offisielt ankommet fremtiden. 21. oktober 2015 er datoen Michael J. Fox i rollen som Marty McFly besøkte i 1980-tallsklassikeren «Tilbake til fremtiden II», da de ga full gass med sin Delorean-bil med innebygget flux-kapasitator, en tidsmaskin.

Ateas konsernsjef trakk frem denne filmtrilogien under dagens resultatfremleggelse. Han mente at mange av spådommene om hva slags teknologi fremtiden bringer, traff godt.

- Videokonferanse og 3d-animasjoner, for eksempel. Mye av dette finnes i dag. Men hvis du nå spår hvordan teknologien kommer til å forandre samfunnet 30 år framover, så vil det ikke bli like presist. Det skyldes at tempoet i hvordan teknologien endrer samfunnet har økt kraftig, sa Steinar Sønsteby.

Hvor godt traff egentlig Tilbake til fremtiden-filmene? Har teknologien blitt til virkelighet? Det kan du lese mer om i denne artikkelen hos Tek.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.