JUSS OG SAMFUNN

Atea-toppen omtalte saken som sitt aller største mareritt. Syv tidligere ansatte er nå dømt til strenge straffer

København iDanmark Sykler i solnedgang ved Den Sorte Diamant og Det kongelige bibliotek.Illustrasjonsfoto.
København iDanmark Sykler i solnedgang ved Den Sorte Diamant og Det kongelige bibliotek.Illustrasjonsfoto. Foto: Løvland, Marianne
28. juni 2018 - 10:47

Alle de tiltalte i Atea-korrupsjonssaken er kjent skyldige i Danmark. Straffene spenner fra halvannet års fengsel til 40 dager bak murene. I tillegg får selskapet en bot på 10 millioner kroner. 

Saken ble rullet opp da en medarbeider ved det danske Atea-kontoret innrømmet at han kontrollerte en smørekonto i selskapet. Pengene skal ha blitt brukt til å sikre seg IT-kontrakter ved å betale reiser og hotell for offentlige ansatte i Sjælland fylke.

Syv tiltalte straffes

Til sammen er syv tiltalte kjent skyldige i saken. Tidligere konsernsjef Claus True Hougesen er dømt til ti måneders fengsel.

Den tidligere IT-driftssjefen Rene Clausen i region Sjælland får den strengeste fengselsstraffen på halvannet års fengsel. 

Dommer Nanna Blach gjorde det klart at det er bevist under enhver tvil at Atea var ansvarlig for å systematisk bestikke offentlige tjenestemenn. 

Tok raskt grep

Hun mener dette er en samfunnsskadelig aktivitet som undergraver borgerens tillit til offentlige ansatte, og at bestikkelsene har forstyrret fri konkurranse. 

Den danske Atea-sjef Morten Felding har tidligere uttalt at han tok umiddelbare grep for å rydde opp da han ble kjent med forholdene - og det bidro til at politiet satte i gang etterforskningen.

Felding var selv siktet i saken for å reagert for sent, men er ikke blant de straffedømte. 

Konsernet ledes av norske Steinar Sønsteby.

Overrasket over etterforskning

I en kronikk i den danske avisen Berlingske Buisness beklager Sønsteby hendelsen.

Konsernsjef Steinar Sønstebys I Atea beskrev denne saken som sitt største mareritt i 2015. <i>Foto:  Erlend Tangeraas Lygre</i>
Konsernsjef Steinar Sønstebys I Atea beskrev denne saken som sitt største mareritt i 2015. Foto:  Erlend Tangeraas Lygre

– Uansett utfallet vil jeg på vegne av Atea gjerne si unnskyld til alle berørte.

– Det vil jeg, fordi saken – uansett, hvordan den ender – har forårsaket skade, skapt bekymringer og krevd både tid og penger for altfor mange mennesker, organisasjoner og virksomheter, skriver Sønsteby, ifølge DN.

– Enhver konsernsjefs største mareritt

Han har tidligere sagt til digi.no at etterforskningen kom overraskende på ham.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

– Dette er enhver konsernsjefs største mareritt. Men vi snakker om et konsern med 7 000 ansatte, og da er det en risiko man løper i forhold til hvordan medarbeidere opptrer, argumenterte han til digi.no i 2015.

Sønsteby påpekte da at selskapet så på dette som en svært alvorlig sak.

– Vi tar dette på største alvor og understreker at Atea tar sterk avstand fra dette. Hvis det medfører riktighet, er forholdene et klart brudd på interne retningslinjer, sa han.

Omsetter for 32 milliarder

– Da politiet tok kontakt, reagerte vi umiddelbart for å bistå best mulig. Her fikk vi faktisk skryt for samarbeidet.

Atea omsetter for nesten 32 milliarder kroner i sju land. Dermed er de et av Norges desidert største IT-selskaper.

De har rundt 7 000 ansatte og over 4 000 konsulenter holder det hele i gang.

Selskapet omtaler seg som markedsleder innenfor IT-infrastruktur for forretningsmarkedet og offentlig sektor i Norden og Baltikum.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.