JUSS OG SAMFUNN

– Det verste en konsernsjef kan oppleve

Atea-sjefen: Tar ekstremt avstand fra korrupsjonssaken.

 Konsernsjef Steinar Sønsteby i Atea opplever det som et mareritt å bli konfrontert med at tidligere betrodde medarbeidere er siktet for omfattende korrupsjon.
Konsernsjef Steinar Sønsteby i Atea opplever det som et mareritt å bli konfrontert med at tidligere betrodde medarbeidere er siktet for omfattende korrupsjon. Bilde: Espen Zachariassen
10. juni 2015 - 14:22

– At tidligere medarbeidere skal være involvert i en så alvorlig korrupsjonssak var totalt ukjent for meg, og beskjeden kom som et sjokk, sier konsernsjef Steinar Sønsteby i Atea til digi.no.

Her forteller han om hva som skjedde ved det danske hovedkontoret i Ballerup.

– I går morges klokken seks fikk jeg vite at politiet gikk til aksjon. Her tok de kontakt med vår danske administrerende direktør Morten Felding med spørsmål om vi ville samarbeide. Vi fikk vite at flere tidligere ansatte hos oss kunne være involvert i korrupsjonssaken som nå er under etterforskning, sier Sønsteby.

Les mer: Tidligere Atea-sjefer fengslet og siktet for bestikkelser

– Ikke et raid

– Vi svarte naturligvis at selskapet vil samarbeide 100 prosent i denne saken. Politiet jobbet på stedet i noen timer. Jeg syns ikke det er riktig å betegne det som et raid fra politiet. De ba om tilgang til utstyr og data, og det fikk de, sier konsernsjefen.

– Når politiet vil sjekke data hos dere, kan jo det tyde på  at de ønsker å undersøke om det foregikk bestikkelser knyttet til kontrakter også da de siktede satt i ledelsen i Atea?

– Ja, det er selvsagt noe politiet vil undersøke. Men dette blir bare spekulasjoner fra min side, og det skal jeg være varsom med. Dette er jo en sak som kommer til å pågå i lang tid før den eventuelt kommer for retten, svarer Sønsteby.

Ifølge Computerworld.dk kan korrupsjonen ha pågått siden 2007.

Mer bakgrunn: Politirazzia hos Atea

Marerittet

Han er åpen på at situasjonen er vanskelig å takle.

– Dette er enhver konsernsjefs største mareritt. Men vi snakker om et konsern med 7000 ansatte, og da er det en risiko man løper i forhold til hvordan medarbeidere opptrer, sier han.

Sønsteby påpeker at selskapet ser på dette som en svært alvorlig sak.

– Vi tar dette på største alvor og understreker at Atea tar sterk avstand fra dette. Hvis det medfører riktighet, er forholdene et klart brudd på interne retningslinjer, sier han.

– Da politiet tok kontakt, reagerte vi umiddelbart for å bistå best mulig. Her fikk vi faktisk skryt for samarbeidet.

Gjemmer seg ikke

– Dette er en svært ubehagelig sak, men jeg skal ikke gjemme meg for noe eller noen for å få ryddet opp, sier han til digi.no.

Hvilke konsekvenser ser du at dette kan få for selskapet? Børsen reagerte med et mindre fall i etterkant av denne nyheten.

– Vi spekulerer ikke i konsekvensene nå – men gjør alt vi kan for å hjelpe politiet i deres arbeid, svarer Sønsteby.

Her kan du lese konsernsjefens offisielle fremstilling av saken.

Andre skuffelser: Nyhetsmediene er verst på personvern

– Mystisk

Høyere opp i virksomheten er det også skarpe reaksjoner.

– Denne bestikkelsessaken er mystisk og forferdelig, sier styreleder Ib Kunøe til Jyllandsposten.

IT-milliardæren er største aksjonær i selskapet. Styrelederen gir uttrykk for at han er rystet over at Atea er involvert i en alvorlig korrupsjonssak.

Les denne: BankID falt ned for 3,2 millioner brukere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.