Atea-skandalen vokser. 27 offentlige IT-ansatte pågrepet

Ny stor razzia: Alle er siktet for korrupsjon.

Dansk politi og forsvaret pågrep i går 27 IT-ansatte, samtlige er siktet for å ha mottatt bestikkelser fra en IT-leverandør.
Dansk politi og forsvaret pågrep i går 27 IT-ansatte, samtlige er siktet for å ha mottatt bestikkelser fra en IT-leverandør. Bilde: Rigspolitiet, illustrasjonsfoto
22. juni 2016 - 11:06

I går gikk dansk økokrim til razzia og pågrep 26 offentlige IT-ansatte, samt ytterligere én person.

Alle er mistenkt og siktet for å ha mottatt bestikkelser.

Atea-konsernet som er notert på Oslo Børs og er et av Nordens største IT-selskaper, sendte onsdag morgen ut en børsmelding, hvor de opplyser at noen av de siktede i Danmark er kunder av Atea.

Dermed skrives et nytt kapittel i Danmarks største korrupsjonsskandale i nyere tid. Fra før er blant annet tidligere Atea-sjefer fengslet og siktet i samme sakskompleks. Den såkalte region Sjælland-saken er mer omfattende enn tidligere antatt.

Storaksjonen med husransakelser og pågripelser skjedde i samarbeid med politikretser i hele Danmark. I tillegg har det danske forsvaret gjort tilsvarende pågripelser av en rekke sivilt ansatte i forsvaret.

Statsadvokaten for Særlig International og Økonomisk Kriminalitet (SØIK), også kjent som Bagmandspolitiet opplyser dette i en pressemelding.

De 27 siktede er nåværende og tidligere ansatte i dansk UD, Rigspolitiet, Rigsadvokaten, København kommune, DSB (den danske jernbanen), direktoratet for kriminalforsorgen og Forsvarets efterretningstjeneste.

Fra tidligere er 13 personer siktet i den danske korrupsjonssaken. Det er uklart om det er noe overlapp her, eller om det samlet sett nå er minst 40 siktede.

Statsadvokaten: – De siktede har mottatt gaver verdt opptil 50.000

Det er nedlagt navneforbud i saken, men det opplyses at disse personene typisk er ansatt i offentlige IT-avdelinger. De er mistenkt for korrupsjon ved at de skal ha mottatt gaver i strid med regelverket.

Her nevnes mobiltelefoner, nettbrett og annet elektronisk utstyr. Det statsadvokaten mener er bestikkelser har variert i verdi, men skal typisk har dreid seg om utstyr verdt mellom 4.000 og 50.000 danske kroner.

Kunder av Atea

Atea er kjent med at dansk politi har siktet et antall offentlig ansatte i Danmark. Noen av disse er kunder av Atea, opplyser IT-selskapet i en børsmelding onsdag.

Parallelt med politietterforskningen har Atea foretatt egne undersøkelser. Den interne granskningen har avdekket at flere tidligere Atea-sjefer har gitt fordeler til kunder i brudd med selskapets retningslinjer.

I dag skriver Atea blant annet:

– Det er viktig å understreke at det er opp til dansk påtalemyndighet å avgjøre om disse handlingene bryter med dansk lov eller ikke.

– Atea tolererer ikke korrupsjon.

Selskapet gjentar at de har oppdatert sine etiske retningslinjer. Samtlige ansatte er pålagt å godta disse, samt gjennomføre en eksamen. Videre er kontrollrutiner strammet inn for utgifter knyttet til kundearrangementer og gaver. Det er også gjort forbedringer i Ateas kontrollrutiner, som skal gjøre det enklere for ansatte å varsle om brudd på retningslinjene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Les også: Atea føler seg utsatt for et komplott

Før jul holdt Atea en pressekonferanse der de kom med sterke anklager mot tidligere Atea-sjefer, som beskyldes for å ha stjålet kundelister, avtaler og kontrakter.

De tidligere lederne blir også beskyldt for å ha brukt Ateas penger til en luksuriøs reise til Dubai, uten noe faglig innhold, med offentlige innkjøpere.

Kort tid etterpå sluttet disse lederne i Atea og startet konkurrenten 3A-IT. Dette selskapet vant deretter en stor rammeavtale med Rigspolitiet og region Sjælland. Akkurat de samme virksomhetene som deltok på den famøse smøreturen.

– Vi mener hensikten med turen til Dubai, som står sentralt i den såkalte bestikkelsessaken, var å flytte to av våre største kunder til 3A-IT, har Ateas konsernsjef Steinar Sønsteby tidligere sagt til digi.no.

digi.no kontaktet Sønsteby onsdag morgen, men utover det som står i børsmeldingen ønsket han ikke å gi ytterligere kommentarer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra