Atea-streik kan kutte strømmen

Flere hundre tatt ut i sympati-streik.

De El- og IT organiserte i Atea streiker for å tvinge IT-selskapet til å innføre tariffavtale. Tirsdag gikk flere hundre fagforeningskollegaer ut i sympatistreik. Bildet er tatt for en uke siden. Ingen av de tre på bildet ville ha navnet sitt i avisen.
De El- og IT organiserte i Atea streiker for å tvinge IT-selskapet til å innføre tariffavtale. Tirsdag gikk flere hundre fagforeningskollegaer ut i sympatistreik. Bildet er tatt for en uke siden. Ingen av de tre på bildet ville ha navnet sitt i avisen. (Bilde: Marius Jørgenrud)

Flere hundre tatt ut i sympati-streik.

Oslo (NTB-André Lorentsen): Sympatistreiken blant 593 organiserte i EL & IT Forbundet, kan føre til langvarige strømbrudd i store deler av landet, advarer arbeidsgiverorganisasjonen Energi Norge.

Strømbrudd og andre feil i kraftsystemet vil heretter ikke bli rettet, med mindre det står om liv og helse. Streiken berører 430.000 nettkunder - eller over 900.000 mennesker, opplyser informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

Sympatistreiken startet tirsdag og BKK i Hordaland, Skagerak Energi, som dekker Telemark og Vestfold, Eidsiva i Hedmark og Oppland og Troms Kraft, er rammet av konflikten.

– Kraftnæringen støtter ordnede lønns- og arbeidsforhold. Våre medlemsbedrifter har tariffavtale for sine ansatte og følger de spilleregler EL & IT Forbundet ønsker for sine medlemmer. Det er derfor et paradoks at streiken nå rammer kraftselskapene og strømkundene, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

Lovlig virkemiddel

De ansatte i energiverkene streiker i sympati med ansatte i IKT-selskapet Atea. EL & IT Forbundets medlemmer i Atea har streiket siden 29. april for å få en tariffavtale, noe Atea sier nei til.

Det er om lag 1.700 ansatte i Atea i Norge og av dem er snaut 100 organisert i EL & IT-forbundet. Administrerende direktør Steinar Sønsteby i Atea har tidligere uttalt til NTB at kravet har liten oppslutning blant de øvrige ansatte.

Sympatistreik er et lovlig virkemiddel i hovedavtalen, og dersom ingen løsning kommer på plass de nærmeste dagene, er det varslet at streiken trappes ytterligere opp fra 14. mai. I så fall vil fagorganiserte i Haugaland Kraft, Lyse, Statnett og eventuelt andre Eidsiva-selskaper bli tatt ut i streik.

Langvarige strømbrudd

De første meldingene om strømbrudd er allerede kommet inn. Energi Norge oppfordrer partene i konflikten - Atea og EL & IT Forbundet - til snarest å finne en løsning før streiken får vidtfavnende konsekvenser for både privathusholdninger, offentlige institusjoner og næringsliv.

– Vi gjør alt vi kan for å unngå at streiken rammer strømkundene, men må samtidig erkjenne at selv små feil kan føre til langvarige strømbrudd. Dette beklager vi på det sterkeste, sier Oluf Ulseth. (©NTB)

    Les også:

Til toppen