BEDRIFTSTEKNOLOGI

Athlon 64 lanseres i dag

AMD vil i løpet av dagen lansere Athlon 64, PC-utgaven av Opteron-prosessoren. I første omgang ventes det to utgaver.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. sep. 2003 - 09:00

Siden AMD lanserte Opteron-prosessoren i tidligere i år, har forventningene til selskapets neste produkt, Athlon 64, bygget seg kraftig opp. Helt siden i sommer har det vært kjent at den 23. september skulle være lanseringsdatoen, selv om mange PC-produsenter og andre for lengst har fått sine leveranser av brikkene.

    Les også:

Athlon 64-brikkene skiller seg fra de vanlige Athlon-brikkene og Pentium 4-brikkene til Intel først og fremst ved at de støtter 64-bits programvare i tillegg til dagens 32 bits programvare.

Athlon 64 ventes å komme i to utgaver i dag, toppmodellen Athlon 64 FX-51 og Athlon 64 Model 3200+, en mer moderat utgave.

Ifølge News.com vil Athlon 64 FX-51 operere med en klokkehastighet på 2,2 GHz, mens Athlon 64 Model 3200+ vil ha en klokkehastighet på 2 GHz. Til tross for dette sier AMD at ytelsen vil være konkurransedyktig med Intels raskeste Pentium 4-brikker.

- Athlon 64-prosessoren for klienter har et svært bra ytelsesnivå, sier Rich Heye, daglig leder for AMDs Microprocessor Business Unit, til News.com.

- Ha har satt Intels Pentium 4 3,2 GHz som målsetning og mener vi er ekstremt konkurransedyktige i forhold til det. Vi mener at vi vil gjøre det bra mot både Prescott (den neste generasjonen av Pentium) når Intel annonserer den, og 3,2 GHz-utgaven av Pentium 4 Extreme Edition, forteller Heye.

AMD er sparsomme med opplysninger nå rett før lanseringen, men det ventes at Athlon 64-brikkene vil være utstyrt med 1 MB sekundært hurtigminne, innebygd minnekontroller og HyperTransport-basert forsidebuss. Alt dette er med på å øke ytelsen til prosessoren.

AMD har foreløpig ikke offentliggjort hva Athlon 64 vil koste, men ifølge News.com har minst én PC-leverandør forhåndsannonsert en PC utstyrt med Athlon 64 3200+-prosessor, 1 GB med minne, en 160 GB harddisk og DVD-brenner til 1399 dollar. Prisen vil altså være betydelig høyere enn for PC-ene utstyrt med dagens 32-bits prosessorer. Men så har da heller ingen trodd noe annet.

Athlon 64 lanseres, i likhet med Intels Pentium 4 Extreme Edition, som noe litt eksklusivt for de spesielt interesserte - i hvert fall inntil videre. Det er de mest ekstreme brukerne som vil ha glede av slike prosessorer. 64-bits programvare som støtter AMDs 64-bits plattform er fortsatt temmelig fraværende, selv om en hel del Linux-distribusjoner har slik støtte. I tillegg arbeider tre-fire store spillprodusenter med 64-bitsutgaver av spill. Dette gjelder blant annet Epic Games med spillet Unreal Tournament.

- Flere andre selskaper arbeider med eller evaluerer versjoner av deres redigeringsprogramvare for Athlon 64, sier Heye.

I tillegg vil Microsoft trolig komme med en Windows-utgave for AMDs 64-bits plattform innen årets slutt.

digi.no kommer tilbake med mer informasjon så snart Athlon 64 er blitt offisielt lansert.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.