ATI først ute med PCI Express-grafikk

ATI lanserte tirsdag PCI Express-baserte grafikkløsninger for både stasjonære og bærbare PC-er.

ATI lanserte tirsdag PCI Express-baserte grafikkløsninger for både stasjonære og bærbare PC-er.

PCI Express er det nye ekspansjonsgrensesnittet for innstikkskort som skal erstatte dagens AGP- og PCI-grensesnitt. I første omgang vil er PCI Express interessant i forbindelse med grafikkløsningene i PC-ene, som normalt har de høyeste båndbreddekravene.

ATI annonserte i dag at selskapet er først ute med å tilby PCI Express-kompatible grafikkbrikker. Selskapet har lansert en hel familie med brikker for stasjonære PC-er - Radeon X800, X600 og X300, en hel familie for arbeidsstasjoner - FireGL V7100, V5100, V3200 og V3100, samt Mobility Radeon X600 for bærbare maskiner.

Modellene for de stasjonære PC-ene har det mest felles med dagens AGP-baserte modeller, men støtter et 16-felts PCI Express-grensesnitt som samtidig kan sende data i begge retninger mellom grafikkbrikken og PC-ens CPU.

Ifølge ATI vil det i første omgang være PC-produsenter som skal levere maskiner med PCI Express-støtte som vil få tilgang på de nye brikkene. Dette vil skje allerede senere denne måneden. Noe senere vil kort basert på de nye brikkene bli tilgjengelig på skjermkort for selvbyggere via vanlige PC-forhandlere. Kortene vil leveres både av ATI selv og av selskapets partnere.

De nye FireGL-kortene for arbeidsstasjoner vil leveres med mellom 128 og 256 MB minne, mellom 4 og 16 piksel-instruksjonsrør (pipelines) og mellom to og seks verteks-instruksjonsrør. Det kraftigste kortet støtter skjermer med inntil ni megapiksler oppløsning. Kortene vil ha støtte for to skjermer via VGA- og DVI-utgangene. De tre dyreste modellene vil også ha støtte for stereo 3D-egenskaper.

ATI har ikke oppgitt når de nye FireGL-kortene vil bli tilgjengelig.

Også til bærbare PC-er skal ATI nå tilby grafikkløsninger basert på PCI Express. Mobility Radeon X600 skal være modulært designet basert på en oppgraderbar løsning ATI har kalt for Axiom. Lite tyder på at denne er kompatibel med Nvidias nylig annonserte MXM-løsning, som er blitt lansert som en åpen og felles standard for oppgraderbare grafikkløsninger basert på PCI Express.

Mobility Radeon X600 er basert på Mobility Radeon 9700, men tilbyr blant annet LCD-EE, en forbedret displayarkitektur med støtte for bredskjerms LCD-paneler med høy oppløsning. Brikkene støtter også Powerplay 5.0, en strømstyringsløsning som skal være optimalisert for PCI Express.

Det er ikke oppgitt noe tidspunkt for når leverandører av bærbare PC-er vil begynne å ta i bruk Mobility Radeon X600.

Til toppen