ATI inntar grafikktronen på nytt

ATI lanserte denne uken Radeon X800-serien, en grafikkbrikke som slår alt annet i rå ytelse.

ATI lanserte denne uken Radeon X800-serien, en grafikkbrikke som slår alt annet i rå ytelse.

ATI lanserte tirsdag en helt ny og lenge forventet serie med grafikkbrikker. Kun uker etter at Nvidia lanserte den til nå raskeste grafikkbrikken på markedet, GeForce 6800 Ultra, er ATI klare til å ta tilbake tronen. Det viser uavhengige tester som er blitt offentliggjort denne uken.

ATI X800-brikker, også kjent som R420, vil benyttes i forbindelse med to ulike skjermkortprodukter fra en rekke leverandører, inkludert ATI selv. Det enkleste skjermkortet kalles Radeon X800 Pro og vil være utstyrt med 128 MB GDDR3-minne og ha en prislapp på omtrent 400 dollar. Det foreløpige topproduktet kalles Radeon X800 XT Platinum Editon. Det har 256 MB GDDR3-minne og en prislapp på omtrent 500 dollar.

Pro-utgaven er utstyrt med 12 instruksjonsrør (pipelines) og en pikselprosesseringsmotor som arbeider med en hastighet på 475 MHz. Minnehastigheten er på 900 MHz. Kortet skal allerede finnes på markedet, i hvert fall i Nord-Amerika.

Platinum-utgaven har derimot 16 instruksjonsrør. Pikselmotoren arbeider med 520 MHz klokkehastighet, mens minnet er klokket til 1,12 GHz. Dette kortet ventes å komme på markedet den 21. mai.

Tom's Hardware Guide, som er blant de som har testet både ATI X800 og GeForce 6800, kårer ATI-brikkesettet til en klar vinner når det gjelder rå ytelse. Nettstedet skriver at ATI har greid dette med overraskende enkle grep, og ATI berømmes for å ha greid å lage en løsning som har betydelig enklere strømforsyningsbehov, og som tar mindre plass enn Nvidia-kortene.

Men, bemerker Tom's Hardware Guide, ved å gjøre ytelsen mulig uten så stor innsats, betyr det at arkitekturen er hengende etter Nvidias teknologisk sett. Blant annet har Nvidia-kortene støtte for ShaderModel 3.0 og 32-bit flyttallspresisjon, mens ATI-brikkene bare støtter ShaderModel 2.0 og 24-bits presisjon. ATI mener selv at deres egen 3Dc-teknologi mer enn veier opp for dette.

Hvilken praktisk betydning dette eventuelt har, er foreløpig ikke klart. Men Tom's Hardware Guide mener at X800 er en midlertidig løsning før R480, eventuelt en brikke i R5xx-serien, kommer.

Nå sitter ikke Nvidia stille og ser på dette. Selskapet planlegger to nye modeller basert på GeForce 6800, i tillegg til de to modellene som allerede er blitt lansert.

Det første av de nye kortene, GeForce 6800 GT, ventes å komme i butikkene i midten av juni. Dette skal bli en direkte konkurrent til X800 Pro med omtrent samme prislapp. GeForce 6800 Ultra Extreme skal være en overklokket utgave av Ultra-modellen. Når denne vil dukke opp, eller hva den vil koste, er ikke kjent.

Til toppen