RESULTATERFINANS

ATI-oppkjøp skal gi billigere PCer

AMDs oppkjøp av ATI skal gi en enklere og billigere typer PCer, men de vil første komme i 2008, sier AMD.

25. juli 2006 - 08:38

Gårsdagens store nyhet om at Intels største konkurrent skal kjøpe opp den en av de to store leverandørene av grafikkprosessorer, ATI, utløste mange forskjellige reaksjoner.

For oppkjøpet, som dog må godkjennes av ATIs aksjonærer, kan potensielt forandre hvordan PC-bransjen fungerer i dag. Dagens situasjon er at Intel og AMD begge lager prosessorer og støttebrikker som lar kunder velge mellom ATI eller Nvidia-baserte grafikkort. Spørsmålet er hva Intel og Nvidia vil gjøre med støtte for sine sammenslåtte konkurrenter.

    Les også:

Reaksjonene i går på nyheten om oppkjøpet var blandet. Oppkjøpet blir er kostbart og ikke alle er enige om hva det vil gi AMD.

Selv forteller AMD at årsaken er behovet for økt integrasjon, noe som i praksis betyr en ting: AMD ønsker å lage brikker med både en prosessordel og en grafikkdel.

Såkalte "system-on-a-chip"-brikke vil kunne gi enklere og billigere maskiner, men Intel har allerede slike brikker i salg. Intel er faktisk den største leverandøren av grafikkbrikker, men det er ATI og Nvidia som er kjent med sine avanserte løsninger.

Slike kombinerte brikker vil ikke være noe for spill-entusiaster, men vil være egnet i maskiner med mindre krav vil 3D-grafikk, særlig bærbare der plass alltid er et problem.

De første slike kombinert-brikkene vil dog ikke komme før i 2008, fortalte AMD-sjef Hector Ruiz i går.

Den høye prisen på 5,4 milliarder dollar, at ATI for tiden ligger bak Nvidia og mangelen på kortsiktige effekter gjorde at flere analytikere i går var negative til oppkjøpet.

Nyheten om ATI løftet konkurrenten aksjekursen til Nvidia med hele 10 prosent i går, noe som kan tolkes på flere måter. Det kan bety at investorer tror oppkjøpet vil skade ATI og øke Nvidias salg, men enkelte kan også ha håpet på at Nvidia nå skal bli kjøpt opp av Intel.

I går lovet hvert fall Nvidia å samarbeide med AMD som før, hvis AMD lover å behandle dem som de behandler ATI. AMD må vise at de samarbeider fullt med oss, men hvis de gjøre det er vi veldig glad for å samarbeide med dem, sier Nvidia-sjef Jen-Hsun Huang til Wall Street Journal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.