ATI: -Radeon 9700 tilsvarer GeForce4 ganger to

Rett før helgen annonserte grafikkbrikkeprodusenten ATI Radeon 9700, en grafikkbrikke som kan gi selskapet en sjelden mulighet til å hente igjen dominerende Nvidias forsprang.

Rett før helgen annonserte grafikkbrikkeprodusenten ATI Radeon 9700, en grafikkbrikke som kan gi selskapet en sjelden mulighet til å hente igjen dominerende Nvidias forsprang.

For første gang siden 1999 ser det ut til at ATI Technologies vil komme med et produkt som kan konkurrere med Nvidias GeForce-serie når det gjelder både ytelse og funksjonalitet. I første kvartal i år hadde Nvidia en markedsandel på 44 prosent i markedet for stasjonære PC-er, sammenlignet med ATIs 24 prosent. Dette ifølge tall fra Jon Peddie Research.

ATI avduket torsdag i forrige uke detaljer om den kommende grafikkbrikken Radeon 9700 Visual Processing Unit (VPU), og hevder at den vil levere dobbelt så høy ytelse som den kraftigste grafikkbrikken som finnes på markedet i dag. Det vil i praksis si Nvidias GeForce4-brikke. Men ifølge ZDNet UK mener enkelte analytikere at brikken til og med vil kunne gi Nvidias kommende GeForce5-brikke reell konkurranse, når Nvidias ny brikke dukker opp en gang til høsten.

Radeon 9700 vil inkluderte egenskaper som skal både forbedre den rene ytelsen og gjøre resultatet på skjermen med realistisk og naturtro. I tillegg skal programvareutviklerne få mer kontroll over måten grafikken gjengis på.

Brikken vil støtte Microsofts kommende DirectX 9-bibliotek, men vil også leveres i en Mac-utgave.

Ifølge ATI vil Radeon 9700 kunne behandle 2,5 milliarder piksler per sekund ved hjelp av åtte parallelle prosesseringslinjer (pipelines). Og med fire parallelle geometri-motorer skal den kunne behandle mer enn 300 millioner polygoner per sekund. Brikken vil bestå av mer enn 100 millioner transistorer (Pentium 4 har ifølge Intel 55 millioner transistorer), og leveres med et 256-bits DDR-minnegrensesnitt. Dette vil gi grafikkminnet en båndbredde på 20 GB per sekund.

I tillegg vil brikken støtte det kommende AGP 8X-grensesnittet.

Radeon 9700 vil leveres med to integrerte display-kontroller, to DAC-er (Digital to Analog Converter) og støtte for utganger til både TV og HDTV.

Ifølge ATI vil både ATI og flere andre skjermkortprodusenter, inkludert Creative Labs og Hercules Guillemot, begynne å levere kort basert på Radeon 9700 i august i år. ATIs standardprodukt vil leveres med 128 MB DDR-minne, med utganger for DVI-I, VGA og TV, og til en pris på omkring 399 dollar.

Mac-utgaven av kortet ventes også tidlig i høst. Det vil også leveres med 128 MB DDR-minne og to skjermutganger. Prisen er foreløpig ikke blitt offentliggjort.

Les mer om de nye teknologiene for grafikkgjengivelse i ATIs pressemelding om Radeon 9700 (åpner nytt vindu).

Til toppen