ANALYSER

ATI taper markedsandeler etter oppkjøp

Etter at AMD kjøpte ATI, har det gått nedover på alle områder for grafikkleverandøren.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. des. 2006 - 11:32

Etter at AMD kjøpte ATI, er sistnevnte blitt en langt mindre interessant partner å samarbeide med for leverandører av Intel-baserte systemer. Dette viser en undersøkelse gjort av Jon Peddie Research over grafikkmarkedet i tredje kvartal i år.

Ifølge analyseselskapet ble det levert omtrent 76 millioner grafikkenheter til PC-er i tredje kvartal fra de store leverandørene i tredje kvartal. Dette er en økning på 11,2 prosent i forhold til tredje kvartal i året før, og en økning på 5,2 prosent i forhold til andre kvartal i 2006. Økningen har vært minst for integrert desktop-brikkesett, hvor det faktisk har vært en nedgang de to siste kvartalene, mens diskrete grafikkløsninger til stasjonære maskiner har økt med 10,2 prosent fra andre til tredje kvartal, og med 6,8 prosent siden tredje kvartal i fjor.

I det bærbare grafikksegmentet har det hvert en økning på 13,8 prosent siden andre kvartal i år og 30,2 prosent siden tredje kvartal i fjor. Det er spesielt salget av integrerte grafikkbrikkesett som øker.

Jon Peddie Research anslår at det er blitt levert 22,7 millioner mobile grafikkenheter i tredje kvartal i år. Av disse er 17,4 millioner integrerte brikkesett for bærbare PC-er.

Intel leder det mobile grafikkmarkedet med en markedsandel på 51 prosent, men taper tre prosentpoeng siden det foregående kvartalet. ATI har falt til 24 prosent, mens Nvidia øker med 8 prosentpoeng til 19 prosent.

    Les også:


ATI virkelig store fall har derimot skjedd i markedet for mobile, diskrete grafikkenheter. Fra andre til tredje kvartal har selskapsandel falt fra 63 til 47 prosent. Nvidia har derimot vokst gradvis fra 37 prosent i første kvartal til 53 prosent i tredje kvartal.

Jon Peddie Research anslår at det er blitt levert 53 millioner grafikkenheter for stasjonære PC-er i tredje kvartal i år. Av disse er 17,4 millioner integrerte brikkesett for bærbare PC-er. Av disse var 59,5 integrerte komponenter. I markedet integrerte grafikkomponenter holder Intel seg stabilt på 35 prosent, mens ATI har falt til 22 prosent og Nvidia vokst til 25 prosents markedsandel. I det diskrete, stasjonære segmentet vokser Nvidia til 57 prosent, mens ATI nå har 43 prosent markedsandel.

Tabellen nedenfor viser endringene fra andre til tredje kvartal for det stasjonære grafikkmarkedet.

Rangering

Desktop-grafik

Markedsandel
Q206

Markedsandel
Q306

1

Intel

40 %

40 %

2

ATI Technologies

28 %

23 %

3

Nvidia

20 %

22 %

4

VIA Technologies

 8 %

 10 %

5

Silicon Integrated Systems (SiS)

4 %

 5 %

6

Others

 <1 %

 <1 %

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.