ANALYSER

Atom-salget stupte etter nyttår

Brå nedgang i etterspørselen etter Intels netbook-prosessor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. mai 2009 - 09:07

IDC melder om noe større nedgang i prosessorsalget fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år, enn det som er typisk. Analyseselskapet tror likevel at den generelle nedgangen i markedet er i ferd med å bremses.

Mens prosessorsalget generelt gikk ned med 10,9 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år, målt i antallet solgte enheter, gikk salget av Intels Atom-prosessorer ned med hele 33 prosent. IDC mener dette skyldes at produsentene av mini-bærbare pc-er satt med et stort lager av Atom-prosessor ved årsskiftet.

Til sammenligning gikk enhetssalget for prosessorer ned med 17 prosent fra tredje til fjerde kvartal i fjor, mens det gikk ned med 13 prosent fra første kvartal i fjor til først kvartal i år.

Omsetningen har falt enda noe mer, noe som forteller at enhetsprisene i gjennomsnitt er lavere. Intels Atom-prosessorer har nok også bidratt til dette. IDC mener at salget av disse prosessorene utgjør 21 prosent av Intels leveranser av prosessorer til bærbare pc-er i første kvartal i år, men at det bare utgjør 6,5 prosent av omsetningen til selskapet innen det samme segmentet.

I likhet med Mercury Research mener IDC at Intel taper markedsandeler til AMD for tiden. I første kvartal hadde Intel 77,3 prosent av markedet, målt i antallet solgte enheter, noe som er 4,7 prosentpoeng lavere enn i fjerde kvartal i fjor. Nesten alle de tapte markedsandelene gikk til AMD, som økte med 4,6 prosentpoeng til 22,3 prosent. Det oppgis at Via Technologies hadde en markedsandel på 0,4 prosent.

AMD tar markedsandeler fra Intel spesielt i segmentet for prosessorer til bærbare pc-er Her har AMD økt markedsandelen til 15 prosent, noe som er 4,7 prosentpoeng mer enn i fjerde kvartal i fjor. Intel har nå 84,3 prosent av dette markedet, mens Via har 0,7 prosent.

I markedssegmentet for prosessorer til stasjonære pc-er har AMD tradisjonelt stått sterkest, og med nye Phenom II-prosessorer bedrer selskapet nå sin posisjon, slik at markedsandelen i første kvartal i år var 29,8 prosent, 3,8 prosentpoeng høyere enn i fjerde kvartal i fjor.

På server- og arbeidsstasjonssiden opplever AMD derimot nedgang i markedsandelen. Nedgangen var på 1,2 prosentpoeng og gir AMD en markedsandel på 10,7 prosent. Intels andel er dermed på 89.3 prosent.

IDCs analytikere mener at markedet vil oppleve en moderat nedgang også i andre kvartal i år.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.